Acum, o nouă și nemaiîntâlnită „minune” s-a întâmplat cu această icoană. La 6 octombrie 2018, obiectul de cult a apărut simultan în două orașe, la mii de kilometri distanță: la Cluj și la Kerci, de pe peninsula Crimeea. Icoana s-a aflat simultan în două locuri diferite timp de mai multe zile, existând probe foto și confirmări ale preoților.

La 6 octombrie 2018, la Cluj, România, în cadrul unui târg de obiecte de cult, a fost expusă și icoana „Odighitria de Baytali”, considerată făcătoare de minuni. Aceasta provine de la o mănăstire din regiunea Odesa și, în ultimii 13 ani, a fost purtată prin diverse regiuni pentru închinare și pelerinaje, inclusiv la Chișinău. La Cluj, icoana a fost expusă la cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Obiecte Bisericești (TOB) de la „Expo Transilvania”.

Vestea a fost enunțată chiar pe pagina web a TOB, sub titlul „Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Odighitria” va fi adusă și în acest an la TOB”„prin bunăvoința bisericii din Odesa” și că „icoana ce o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus în brațe călătorește în întreaga lume fiind adusă spre închinare credincioșilor de pretutindeni. De curând, icoana a adus alinare creștinilor din Plovdiv și Ialia”. Administratorii târgului mai susțin că icoana făcătoare de minuni a fost însoțită la Cluj de însuși preotul din satul Baital, Ucraina, protoiereul Antonie Cumpătă, protopopul de Balta (Ucraina), împreună cu mama sa.

Icoana făcătoare de minuni – la referendum

Sâmbătă, 6 octombrie, icoana era cu adevărat expusă la TOB. Acest lucru a fost relatat de „Adevărul de Cluj”, într-un reportaj despre referendumul din 6-7 octombrie. Autorii reportajului au descoperit că în clădirea în care se desfășura TOB au fost situate tocmai șapte secții de votare. Reportajul inserează și poze cu icoana pelerină, din care observăm că e însoțită de un cartonaș cu inscripția „Icoana făcătoare de minuni „Odighitria de Baytali”, adusă cu binecuvântare arhierească spre închinarea și mângâierea binecredincioșilor creștini și ajutorul în construirea mănăstirii de maici „Nașterea Maicii Domnului” din s. Baytali, Odesa, Ucraina”. Icoana e ferecată cu lanțuri aurii, de care atârnă câteva cruci din același metal, de dimensiuni impunătoare.

Fotografii cu icoana făcătoare de minuni de la TOB găsim și pe pagina de Facebook a Târgului, există și alte mențiuni mediatice ale prezenței acestui obiect de cult la Cluj, România.


Aceeași icoană, concomitent în două țări diferite

Ca prin minune, o altă comunitate ortodoxă a anunțat exact în aceleași zile că icoana făcătoare de minuni „Odighitria de Baytali” se află nu la Cluj, nu în România, ci în Crimeea, într-o biserică din orașul Kerci.

La 5 octombrie 2018, Eparhia din Feodosia anunța pe pagina sa web că, la 6 octombrie, exact în ziua în care icoana era fotografiată de reporterii din Cluj, acest obiect de cult va fi expus la Soborul Sf. Ioan din Kerci.

Titlul comunicatului spune: „Icoana făcătoare de minuni „Odighitria de Baytali” la Eparhia din Feodosia”, ulterior se precizează că icoana a fost adusă din regiunea Odesa cu binecuvântarea Mitropolitului Platon, al Feodosiei și Kerciului, expunerea acesteia în bisericile din Crimeea fiind stabilită pentru zilele de 6-21 octombrie 2018.

Pentru că acest fapt, prezența unei icoane „făcătoare de minuni” concomitent în două locații diferite la sute de kilometri distanță, ne-a părut neverosimil, am încercat să aflăm dacă este vorba despre aceeași icoană.

Partenerii ZdG de la „Novaya Gazeta”, un reputat ziar din Federația Rusă, au contactat Eparhia Feodosiei, iar mesajul de răspuns a confirmat „minunea”: preoții din Crimeea susțin că de la 6 octombrie icoana în cauză se află anume la ei și în niciun caz nu poate fi la Cluj sau altundeva în lume.

Care e icoana adevărată? Toți spun că toate

„Icoana făcătoare de minuni „Odighitria de Baytali” cu adevărat a ajuns la Kerci la 6 octombrie. Acum se află în Crimeea. În România, probabil, e o copie. Așa ceva se întâmplă. Dar la noi a ajuns anume icoana făcătoare de minuni, originalul din regiunea Odesa”, a explicat secretarul Eparhiei, preotul Ioann Kopîlov, pentru Novaya Gazeta.

Acesta nu este singurul caz în care icoana cu același nume e expusă simultan în locuri diferite.

Citește continuarea materialului pe zdg.md.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!