„Starea de lucruri din justiție este proastă. Nimeni nu mai neagă acest lucru. Cred că această inițiativă este o încercare de a găsi o soluție mai puțin ordinară la acele probleme grave cu care se confruntă justiția moldovenească. Eu cred că această inițiativă de fapt, implicit, recunoaște eșecul efortului de reformă”, a declarat Alexandru Tănase.

Totodată, fostul președinte al Curții Constituționale a lăsat să se înțeleagă că în cazul în care inițiativa Partidului Democrat va fi votată, necesitatea unei instituții precum Consiliul Superior al Magistraturii ar putea fi pusă la îndoială:

„Aș fi dispus să tratez această inițiativă ca pe o notă, sau ca pe o evaluare a activității CSM-ului. Dacă un asemenea proiect ar urma să ajungă lege (dacă va fi modificată Constituția și va fi votat), atunci va fi afectat întregul sistem existent în prezent. CSM nu știu în ce măsură mai este necesar. Toată această piramidă, tot acest sistem va fi resetat. PD încearcă să identifice o soluție mai radicală, dar nu sunt sigur că este soluția potrivită”, a conchis Tănase.

Liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că PD propune alegerea judecătorilor de către popor pentru a întări încrederea în actul de justiție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!