„Eu cred că este o glumă. Sunt atât de uimit încât nici nu pot critica o astfel de idee aberantă. Justiția nu este plebiscitară. Noi nu facem dreptate după cum vrea publicul. Nu înțeleg de ce publicul, total nepregătit în ale dreptului, și mai ales publicul care nu are acces la dosarele personale ale magistraților să aibă vreun drept, nici măcar moral nu-l are, darămite legal să-și dea cu părerea despre candidații la magistratură, despre evaluarea magistraților. Așa ceva este absolut inadmisibil”, a declarat Cristi Danileț.

 Judecătorul este de părere că magistratura și viața politică ar trebui să fie separate printr-o  linie bine definită.

„Un astfel de sistem ar duce la o conectare a magistraturii la viața politică de neimaginat. Și așa justiția merge prost în Moldova și în România. În momentul în care am lega magistrații de viața publică prin intermediul unor alegeri care, vrem sau nu să recunoaștem, dar vor fi politice, atunci s-a dus independența justiției”, susține judecătorul.

 De asemenea, Cristi Danileț a vorbit și despre criteriile după care ar trebui să fie aleși judecătorii.

„Ceea ce trebuie să caracterizeze cariera unui judecător este stric meritocrația. Asta înseamnă să fie un examen puternic, ferm, drăcos, care să arate ce are magistratul bun, sau ce poate fi îmbunătățit, dar nicidecum voința subiectivă, aleatorie a publicului nepregătit”, a conchis magistratul  român. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a decarat marți că partidul său va propune modificarea Constituției, astfel încât judecătorii să fie "aleși de popor".  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!