Astfel, parlamentarii ar putea însărcina Comisia juridică a Legislativului cu întocmirea unui proiect de lege de modificare a Constituției, pentru a face posibilă alegerea magistraților prin votul cetățenilor.

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, propunerea a trebuit făcută astăzi, pentru a se reuși expertizarea și discutarea proiectului în actuala legislatură.

Iată cum își argumentează democrații inițiativa prin care vor să introducă sistemul de alegere a judecătorilor direct de către cetățeni.


Comuniștii s-au arătat deranjați de propunerea democraților, afirmând că ideea le-a fost furată. „Trebuia să faceți propunerea cu trimitere la sursă. Această idee a fost inclusă în programul PCRM din 2014”, a declarat comunistul Oleg Reidman.

Amintim că marți, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat că democrații vor însărcina Comisia juridică, numiri și imunități din parlament cu elaborarea unui proiect de lege pentru alegerea judecătorilor de către popor.

Experții au criticat inițiativa, afirmând că aceasta poate fi interpretată mai mult ca o mișcare preelectorală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!