Inginerul Vadim Țurcan ne-a comentat accidentul pornind de la versiunea oficială: explozia a fost cauzată de exploatarea neautorizată a unei butelii de gaz. „A fost o scurgere de gaze, ele s-au acumulat în încăpere și la o scânteie aceste au explodat. Efectul puternic a fost cauzat de faptul că gazul este mai greu decât aerul și el s-a depozitat jos. Respectiv atunci când s-a produs deflagrația, impactul s-a produs pe verticală”, ne explică inginerul.

Potrivit expertului, structura de rezistență a clădirii e din beton armat prefabricat, proiectată după normativele sovietice, în care s-a ținut cont și de situații de accident care pot cauza degradări fără ca structura de rezistență grav să fie avariată. 

Blocul va putea fi locuibil sau nu?

„După deflagrație a fost afectată doar structura celulară dintre apartamente, în special de la etajele 14 și 15. Apartamentele de mai jos au suferit defecțiuni minore: fisuri în tavane și pereți, dar ele nu sunt groaznice. Dacă asta se va agrava sau nu va arăta doar expertiza tehnică. Va fi etapa de măsurări zilnice, de instalare de echipamente speciale în diverse puncte și la diferite etaje. Dacă deplasările vor fi în limita admisibilă, clădirea va putea fi locuibilă în continuare, dar asta se va vedea în timp. De la etajul 10 în jos, clădirea nu a avut de suferit, la fel și de la 17 în sus”, spune Vadim Țurcan. 

Cât de rezistentă e clădirea?

Inginerul Vadim Țurcan ne-a comunicat că în clădire, schema de proiectare constă din panouri prefabricate și pereți portanți, nu și din piloni de rezistență. Blocul a fost construit înainte de anul 1966, deci a suferit și seismul din 1977, care a avut magnitudinea de 7.4 grade pe scara Richter.

„Blocul a rezistat acestui cutremur, care a fost mult mai puternic decât deflagrația, deci va rezista în continuare. Pereții portanți au avut de suferit doar în acea rețea de apartamente. La celelalte etaje, pereții sunt în regulă. Deși casa ascensorului prezintă degradări, deoarece efectele deflagrației s-au propagat și în interiorul acesteia, scările sunt sigure, poți ridica pe ele și mobilier dacă e nevoie. Scara afectată a fost deconectată de la rețelele de energie electrică, iar alte rețele au rămas întregi”, ne spune Țurcan.

Ce urmează?

Potrivit specialistului, reparația blocului va fi una de durată. „Eu cred că în termen util, o expertiză complexă s-ar putea efectua în două luni, pentru ca să ne dăm seama în detaliu ce a fost afectat. Apoi va fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru a vedea dacă e nevoie de consolidat sau nu clădirea. Dacă studiul de fezabilitate spune că există temei pentru reconstrucție, va fi necesar de elaborat un proiect tehnic, urmează să fie contractată o companie și să fie executate lucrările. Abia după aceea, oamenii pot reveni în bloc, asta ar dura cam un an. Vă dați seama, însă, că după aceea blocul va avea o „pată” pentru totdeauna, nu știu cine va mai dori să se mute în el, iar locatarii – să se întoarcă în el. Toți au tras o sperietură enormă”, conchide Vadim Țurcan.

Amintim că explozia din bd. Moscovei a avut loc pe 6 octombrie, în jurul orei 22:40. Deflagrația a luat viețile a patru persoane: a unei femei și a copilului ei de patru ani și a doi soți care veniseră din Israel să-și vadă copiii și nepoții. 

 

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!