Femeia din raionul Strășeni, acum în vârstă de 64 de ani, a fost violată în 2012 de un tânăr din mahala. Judecătoria Strășeni a decis acordarea unor despăgubiri morale de 3.000 de lei, condamnând inculpatul la trei ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel a casa parțial sentința primei instanțe și a decis aplicarea unei pedepse cu închisoare, cu suspendare condiționată. Prin urmare, tânărul a fost pus în libertate.

În februarie 2014, reclamanta s-a plâns la CtEDO, acuzând că, în urma eliberării agresorului, a fost abuzată și umilită de către acesta pentru că l-a denunțat autorităților. Ea a calificat prejudiciul moral în sumă de 170 de euro pentru toate suferințele, drept o modalitate de a fi luată în derâdere de către instanțele naționale.

Deși inițial Guvernul de la Chișinău a cerut declararea plângerii ca inadmisibilă, ulterior, Executivul a căzut de acord să achite 7.500 de euro în calitate de prejudiciu moral, material, costuri și cheltuieli.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru: „Instanțele naționale de judecată se pare că nu au ținut cont de circumstanțele cazului, care nu este unul ordinar, de mediatizarea intensă a acestuia, de vârsta victimei și de condițiile în care a avut loc infracțiunea. Instanța de judecată nu motivează sub nici o formă soluția adoptată, fapt ce a amplificat considerabil sentimentul de frustrare și injustiție pe care-l  avea victima. Curtea Supremă de Justiție ar trebui să asigure că există o practică unitară legată de aplicarea pedepselor pentru infracțiuni de viol și deciderea acordării victimelor în calitate de sume pentru acoperirea prejudiciului moral și material în volum echitabil”.