Femeia din raionul Strășeni, acum în vârstă de 64 de ani, a fost violată în 2012 de un tânăr din mahala. Judecătoria Strășeni a decis acordarea unor despăgubiri morale de 3.000 de lei, condamnând inculpatul la trei ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel a casa parțial sentința primei instanțe și a decis aplicarea unei pedepse cu închisoare, cu suspendare condiționată. Prin urmare, tânărul a fost pus în libertate.

În februarie 2014, reclamanta s-a plâns la CtEDO, acuzând că, în urma eliberării agresorului, a fost abuzată și umilită de către acesta pentru că l-a denunțat autorităților. Ea a calificat prejudiciul moral în sumă de 170 de euro pentru toate suferințele, drept o modalitate de a fi luată în derâdere de către instanțele naționale.

Deși inițial Guvernul de la Chișinău a cerut declararea plângerii ca inadmisibilă, ulterior, Executivul a căzut de acord să achite 7.500 de euro în calitate de prejudiciu moral, material, costuri și cheltuieli.

Avocatul Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru: „Instanțele naționale de judecată se pare că nu au ținut cont de circumstanțele cazului, care nu este unul ordinar, de mediatizarea intensă a acestuia, de vârsta victimei și de condițiile în care a avut loc infracțiunea. Instanța de judecată nu motivează sub nici o formă soluția adoptată, fapt ce a amplificat considerabil sentimentul de frustrare și injustiție pe care-l  avea victima. Curtea Supremă de Justiție ar trebui să asigure că există o practică unitară legată de aplicarea pedepselor pentru infracțiuni de viol și deciderea acordării victimelor în calitate de sume pentru acoperirea prejudiciului moral și material în volum echitabil”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!