Studiul realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la universitatea britanică din York demonstrează că abilităţile noastre de recunoaştere facială ne permit să distingem, în fiecare zi, mii de chipuri întâlnite în locuri aglomerate sau pe ecranele telefoanelor smartphone ori ale televizoarelor, transmite Agerpres.

„În viaţa de zi cu zi, suntem obişnuiţi să identificăm prieteni, colegi şi celebrităţi, precum şi mulţi alţi oameni. Însă nimeni nu a stabilit numărul de chipuri pe care oamenii le cunosc cu adevărat”, a explicat Rob Jenkins din cadrul Departamentului de psihologie al Universităţii York.

Pentru acest studiu, publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B, Jenkins şi echipa sa au solicitat participanţilor să noteze câte chipuri şi le amintesc din viaţa personală. Voluntarii au fost apoi invitaţi să facă acelaşi lucru cu oamenii pe care îi recunoşteau fără însă a-i cunoaşte personal.

De asemenea, participanţilor li s-au arătat mii de imagini cu persoane celebre, două poze ale fiecăruia, din motive de coerenţă 
şi au fost întrebaţi pe câţi i-au recunoscut.

Fiecare dintre participanţii testaţi şi-a putut aminti între o mie şi zece mii de chipuri.

„Am constatat că oamenii cunosc, în medie, aproximativ cinci mii de chipuri", a declarat Rob Jenkins.

Pentru cercetători, această cifră este o premieră bazată pe „vocabularul facial” uman care ar putea contribui la dezvoltarea software-ului de recunoaştere facială care este din ce în ce mai utilizat în aeroporturi şi în cadrul investigaţiilor criminale.

Totodată, cercetarea ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cazurile de identificare greşită.

„Chipurile necunoscute sunt deseori identificate eronat. Feţele familiare sunt identificate într-o manieră foarte sigură, însă nu ştim exact cum", a spus Rob Jenkins.

Echipa de oameni de ştiinţă, care şi-a concentrat studiul pe numărul de chipuri pe care oamenii le cunosc cu adevărat, estimează că este posibil ca unele persoane să continue să înveţe să recunoască un număr nelimitat de feţe, cu suficientă practică

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!