Cele șase raioane în care se va merge până pe 21 decembrie 2018  sunt  Strășeni, Leova, Rezina, Șoldănești, Cantemir și Nisporeni, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului, Cristina Stratulat.

În gestiunea Ministerului Sănătății au fost transferate patru camioane noi, costul cărora ajunge la 18 milioane de lei. Trei dintre ele sunt dotate cu echipament medical pentru mamografie mobilă, iar cel de-al patrulea camion va fi folosit pentru depistarea afecțiunilor la plămâni.

„Ne propunem să mergem în șase raioane în acest an, iar anul viitor să mergem în toată țara cu aceste patru mașini, plus o a cincea mașină, care urmează să ajungă în Chișinău în curând. Screening-ul mobil se va face periodic, până când spitalele din Republica Moldova vor fi accesibile pentru toți”, a declarat Ministrul Sănătății, Silvia Radu. 

Programul „Un doctor pentru tine” a fost lansat la începutul lunii august. În cadrul acestuia, echipele de medici se deplasează în localitățile rurale pentru a oferi consultații gratuite cetățenilor. 

Scopul etapei actuale este depistarea timpurie a maladiilor precum cancerul mamar sau afecțiunile plămânilor. Se recomandă efectuarea unui screening mamar o dată la doi ani. 

În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 cazuri noi anual.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!