Potrivit deputatului liberal Roman Boțan, inițiativa reprezintă o mișcare preelectorală. De aceeași părere sunt socialiștii Adrian Lebedinschi și Bogdan Țîrdea. Ultimul consideră că prin eventuala introducere a sistemului de alegere a magistraților de către popor ar duce la influențarea judecătorilor de către oligarhi. Comunista Elena Bodnarenco acuză democrații că au furat ideea din programul electoral al PCRM din 2014, iar liberal-democrații se pronunță categoric împotriva inițiativei.

Democrații spun că inițiativa a fost abia lansată, pe amrgina acesteia urmând a fi organizate numeroase dezbateri publice și discuții cu implicarea experților și a societății civile. Aceștia dau exemplul justiției din Statele Unite ale Americii, unde judecătorii sunt aleși de către cetățeni. Pentru că implementarea inițiativei presupune, mai întâi, modificarea Constituției, deputații afirmă că procesul va fi îndelungat.

Astăzi, majoritatea deputaților a votat pentru ca Comisia juridică a Parlamentului să înceapă elaborarea proiectului de lege privind alegerea judecătorilor de către popor, după ce marți, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat că democrații vor însărcina Comisia juridică, numiri și imunități din parlament cu elaborarea unui proiect de lege pentru alegerea judecătorilor de către popor.

Experții au criticat inițiativa, afirmând că aceasta poate fi interpretată mai mult ca o mișcare preelectorală.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!