„Nu aș fi de acord cu dvs. că am satisfăcut poftele lui Erdogan. Vă spun în cunoștință de cauză. Mai demult a fost o solicitare expres de la ei (n.r. - puterea de la Ankara) să închidem LT „Orizont”. Răspunsul meu a fost unul ferm, că liceul e o instituție care acționează legal. Cât ea va respecta legea, atâta va funcționa și nu ne va indica nimeni ce să facem cu ea. Atunci ne-am ținut de cuvânt. La a doua întrevedere, la ONU, Erdogan a venit cu aceeași solicitare și noi am spus iar că nu vom face asta”, a povestit Filip.

El nu a explicat în timpul emisiunii motivele expulzării profesorilor turci și nici nu a oferit multe detalii. „Ca să nu avem confuzie: nu au fost extrădați acești profesori la solicitarea turcilor. Aceste persoane au fost declarate indezirabile și îndepărtate conform legii. Eu am participat la comisia specială când au fost audiați responsabilii de la SIS. A fost inițiativa mea ca să aflu mai multe. Cei de la SIS au venit cu suficientă informație. Asta e tot ce vă pot spune la temă”, a conchis premierul.

De menționat că cei șapte cetățeni turci au fost obligați să părăsească țara în urma unei solicitări venite de la Biroul Migrație și Azil. Solicitarea ar avea la baza datele Serviciului de Informații și Securitate, care suspecta profesorii de activitate ilegală. 

Potrivit directorului adjunct al liceului Orizont, expulzarea persoanelor menționate din Moldova s-a făcut la comanda președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a inițiat persecuții împotriva susținătorilor clericului Fethullah Gulen în toată lumea. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!