Printre cei care au refuzat să semneze s-au numărat Grigore Cobzac, Mihai Ghimpu, Valerian Bejan, Iurie Țap, Maria Postoico, dar și unii deputați socialiști.

Deputați ai PD-ului au semnat, în schimb, fără a fi rugați prea mult. Printre ei s-au numărat Nae-Simion Pleșca și Valentina Buliga.


Iată argumentele democratului Nae-Simion Pleșca:


Întrebat dacă nu crede că vectorul european și introducerea limbii române în Constituție ar trebuie votate la pachet, Pleșca a răspuns că aceste modificări pot fi făcute și pe rând.

Pe de altă parte, Valerian Bejan a venit cu contraargumente. Potrivit liberalului, mai multe acțiuni ale guvernării, precum introducerea sistemului mixt și legea amnistiei fiscale, demonstrează contrariul vectorului european.


Amintim că liberalii au condiționat votarea introducerii vectorului proeuropean în Legea Supremă prin introducerea limbii române în articolul 13 din Constituție. De cealaltă parte, democrații au declarat că nu acceptă condiții.

Iată modificările incluse de deputații PD în proiectul de lege de modificare a Constituției:


Astăzi, modificarea Constituției prin introducerea integrării europene ca obiectiv strategic al Republicii Moldova, va fi supusă votului în plenul Parlamentului.

Vezi și: LIVE. Ședința Parlamentului: Pe ordinea de zi - modificarea Constituției și audieri în cazul fraudei bancare

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!