Proiectul a fost prezentat în plen chiar de șeful Legislativului, Andrian Candu, care, în discursul său, a trecut ușor de la componenta proiectului la realizările și problemele guvernării.  

„Probabil sunt puțini oameni în acest stat care nu înțeleg că modelul european de dezvoltare a țării este cel mai bun pentru noi. De ce anume modificarea Constituție? Constituția prevede care sunt principiile fundamentale de dezvoltare a statului. Va fi nu doar un mesaj politic, dar vor fi prevederi juridice care vor avea un impact legal. Dacă este un model la care noi tindem, de ce să nu fie în Constituție? Sincer consider că așa ceva nu se condiționează sub nicio formă și cu nicio condiție. Aveți opinia ce ține de limba română, dar lucrurile nu trebuie legate unele de altele. Este vorba de o garanție constituțională. Dacă credeți cu adevăprat că modelul european este cel pe care trebuie să-l urmeze RM, nu vă gândiți la condiționalități. Gândiți-vă la cum vă veți trezi mâine dimineață”, a declarat Candu.

Modificările propuse de PDM

În inițiativa lor, democrații propun ca preambulul Legii Supreme să fie completat cu următorul alineat:

„Respectând aspirațiile de integrare europeană a țării și promovând orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric european,”

La fel, în articolul 1 din Constituție să fie introdusă prevederea că „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european”.

Totodată articolul 8 din Constituție care se referă la tratatele internaționale a fost completat cu un alineat nou, care prevede că: „Integrarea europeană a Republicii Moldova este obiectivul strategic de dezvoltarea a țării”, iar „procedura de aderare la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică.”  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!