„Am învățat o lecție regretabilă: că în politică există și mult cinism. Și probabil nu era cazul să o spun acum, dacă tot e momentul de sinceritate, o spun. La ultima vizită a deputaților din Parlamentul European, doi eurodeputați, cărora nu am să le dau numele, mi-au spus următoarele: „Domnule Candu, noi o să vă dăm 100 de milioane dacă voi o să schimbați legislația așa încât să fie al doilea tur în sistemul mixt”. „Voi vă dați seama ce șantaj e ăsta?”, le-am spus eu. „Noi am decis procesul de vot prin consultări. Și așa s-a decis, că va fi un tur pentru că asta e alegere din dragoste, nu din interese. Dacă Republica Moldova îndeplinește condițiile pentru asistența financiară, cum să veniți cu așa cerință cinică?”, le-am spus eu. Și aici, ca și în alte parlamente, sunt oameni cinici și fățarnici, cu interese politice. Dar nu asta contează, nu vorbim despre asta. Îmi sunteți simpatică sau antipatică, nu asta contează. E important ce scrie în Constituție”, a spus Candu.

Elena Bodnarenco i-a oferit și o replică. „Mulțumesc pentru lecție, domnule președinte, dar noi cu toții parcă le-am trecut deja. Păcat că nu e domnul Ghilețchi aici, el de obicei citează din Biblie, dar acum o să o fac eu. Poate să nu spunem predici despre cum să nu furi, ci chiar să nu furi”, a răspuns deputata.

Amintim că pe 9 octombrie, Uniunea Europeană a decis că nu va oferi asistență statului nostru până după scrutinul parlamentar de anul viitor.  Potrivit unui comunicat de presă al forului european, deputații europeni consideră că autoritățile de la Chișinău au deviat de la standardele democratice și statul de drept. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!