„M-amîndrăgostit de acest sport și am încercat să-l transform într-o pasiune. Cândam luat pentru prima dată vâslele în mâini, am știut că aici va fi nevoie dedisciplină. La început nu mi-am pus prea mari speranțe și nu am tins spreperformanțe. După fiecare ieșire pe Nistru reveneam acasă tot mai mulțumit, șiam înțeles că starea de bine este un lux pe care datorită caiacului pot să mi-lpermit oricând vreau”, spune Vladimir.

Îșiîndreaptă spatele și respiră adânc aerul răcăros de octombrie. Profită la maximde fiecare moment în care vremea de afară încă îi permite să plutească pe ape.Natura îi este cel mai bun sfetnic și spune că anume în sânul ei își găseșteliniștea, dar și inspirația de care are nevoie:

„Naturaeste perfectă. Toate lucrările ei sunt perfecte. Chiar și ceea ce nouă ni separe greșit, negândit până la capăt, este doar o altă formă a perfecțiunii. Decând vâslesc pe ape am învățat un lucru care mă ajută și în meserie, dar și înviață: totul depinde de tine, de cum știi tu să vezi frumusețea din jur”.

La începutVladimir Mattern își plimba pe Nistru doar prietenii cei mai apropiați. Eramodul lor de a-și petrece zilele libere. Cu timpul, a decis să-și ducă pasiuneala un alt nivel și a început să organizeze excursii acvatice pentru cei care,la fel ca și el, erau în căutarea liniștii.


„Mi-a datîncredere în forțele proprii faptul că reușesc să adun oamenii în jurul meu șisă-i fac măcar pentru câteva ore să uite de probleme. Pentru că  asta este inevitabil: când ajungi pe apă,lumea de la mal parcă rămâne undeva în urmă, iar tu te detașezi și tecontopești cu natura. Este o senzație care cu greu poate fi descrisă princuvinte”, explică tânărul.

Recunoaștecă o asemenea pasiune este destul de costisitoare, dar spune că nu ar renunțapentru nimic în lume la oaza de relaxare pe care o capătă odată cu fiecareevadare. Mai mult, cu fiecare an care trece, planurile sale cresc și ele:

„Îmi propunsă organizez excursii în afara țării. Am vizitat recent Montenegro și cred căeste un loc perfect pentru asemenea gen de activități. Și România este foartefrumoasă, iar de pe ape peisajele se văd diferit. Cred că nimic în viață nueste întâmplător, de aceea vreau neapărat să-mi cresc și să-mi dezvoltabilitățile din acest domeniu”.

Zâmbește.Până nu demult toate detaliile organizatorice era responsabilitatea lui. Atuncicând și-a întâlnit soția, a întâlnit nu doar iubirea ci și acel sprijin de care avea atâta nevoie pentru areuși.

„Tatianaeste alături de mine și la propriu și la figurat. Mă însoțește în excursii, măajută cu detaliile organizatorice și îmi dă idei pe care eu le gândesc, le cântărescși le pun în practică. Se zice că orice drum e mai ușor atunci când esteparcurs în doi”, povestește tânărul.

 VladimirMattern este covins că adevărata fericire se ascunde în capacitatea de a-țitrăi visul. Chiar dacă în ultimii opt ani viața sa a fost o continuă perindareîntre schițele geologice și traseele acvatice se bucură că destinul lui a luato altă turnură și l-a transformat dintr-un tânăr liniștit, într-un aventurierdornic de noi și noi experiențe…

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!