Astăzi, oamenii depun banii la bancă și obțin un venit de 1% anual la depozite. Cei care iau împrumuturi achită o dobândă anuală efectivă de peste 20% la bănci și între 30% - 3000% anual la companiile de microfinanțare. Marja dintre împrumuturi și depozite e de 20%, care rămâne la instituțiile financiare. Deci, dacă ar fi să „democratizăm” finanțele, cum ar funcționa un UBER în domeniul financiar?


Un model ar fi platformele de p2p lending, unde împrumutații se întâlnesc online cu investitorii și se pot finanța reciproc. Există mai multe exemple internaționale ca zopa.com, fundingcircle.com, prosper.com sau bondora.com. Însă nu avem astfel de proiecte în Moldova sau România.

„Nu mai ai nevoie să te duci la microfinanțare sau la bancă să stai în rând pentru un împrumut. Vei putea depune o solicitare online, pe care o pot finanța zeci sau sute de oameni. Astfel, împrumutații obțin dobânzi mai mici, iar investitorii au profit de câteva ori mai mare față de depozitele bancare”, a explicat Tudor Darie.


„Fagura este un p2p lending marketplace, unde dorim să utilizăm tehnologiile informațioale ca oamenii să se poată finanța reciproc, să poți împrumuta sau să poți investi banii. Planificăm în 1-2 luni să începem cu un program de testare al platformei IT și să ajutăm generația Millennials să-și formeze istoria de credit”, a mai adăugat CEO-ul Fagura.com.

Cei care sunt interesați să împrumute sau să investească, pot intra acum pe Fagura.com ca să își lase datele de contact și vor fi notificați imediat ce va fi lansat proiectul în regim de test.

Mai multe poze de la eveniment puteți găsi la acest link.


Shared Breakfast este un eveniment la o cafea de dimineață dedicată comunității IT, care se organizează în fiecare joi, la Tekwill Cafe. Evenimentul are scopul de a ajuta comunitatea să descopere noi oportunități, să împărtășească experiența și să facă legături, împărtășind micul dejun. Tekwill invită invitați care să acopere subiecte relevante în diferite domenii de tehnologie, cu cunoștințe semnificative pentru a ajuta comunitatea să obțină o experiență valoroasă.


P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.