Conform unui comunicat al APP, până la sfârșitul anului 2018, vor fi organizate mai multe licitații cu strigare care au drept scop vânzarea bunurilor aflate în proprietate publică. 

În data de 31 octombrie, va avea loc licitația „cu strigare” pentru privatizare a 27 de bunuri. Printre acestea sunt 14 complexe de bunuri imobile, dar și 12 complexe patrimoniale unice: Institutul de Proiectări de Stat „Iprocom”, Î.S. „Pita Service”, Întreprinderea de Stat de Pază Paramilitară a Obiectelor Energetice „Scutul  Energetic”, Î.S. „Centrul de Elaborări Economice şi de Producţie”, Î.S. Firma agricolă „Serele Moldovei”, Î.S. „Protecţia Plantelor”, Î.S. Editura Didactică „Lumina”, Întreprinderea de Stat Editorial-Poligrafică „Știința”,  Î.S. „Preventoriul autogestionar al Academiei de Științe a Moldovei”, Î.S. Autobaza Academiei de Științe a Moldovei, Întreprinderea agricolă de stat „Flori”,  Întreprinderea agricolă de stat „Dumbrava-Vest”.


Suma pe care statul vrea s-o încaseze în urma licitațiilor, în conformitate cu prețurile inițiale ale bunurilor supuse licitației, este de 58.89 milioane de lei.

Pentru perioada 12 octombrie - 15 noiembrie (termen limită de depunere a ofertelor), sunt anunțate concursuri pentru privatizarea a 7 bunuri. Printre acestea sunt două cinematografe și cinci întreprinderi de stat. Cele mai importante dintre ele sunt Fabrica de sticlă din Chişinău, Combinatul Poligrafic din Chişinău și hotelul Zarea, scrie Mold-Street

Pentru perioada 12 octombrie - 12 decembrie (termen limită de depunere a ofertelor), sunt anunțate licitații pentru privatizarea a 8 bunuri, printre care cinci întreprinderi de stat, dar și acțiunile statului în câteva societăți pe acțiuni. Este vorba de SA Barza Albă, Tutun-CTC și Gara de Nord SA .


 

Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la prețul inițial de vânzare al bunurilor expuse la concurs comercial și concurs investițional, constituie peste un miliard de lei. Pentru perioada de 19-23 noiembrie, pe piața Bursei de Valori sunt anunțate mai multe licitații „cu strigare” pentru vânzarea acțiunilor statului în 16 societăți pe acțiuni. Printre ele sunt 11 pachete de acțiuni din întreprinderile de întreținere a drumurilor, dar şi cota statului de la Hotelul Chişinău.

Agenţia aşteaptă să obţină de la vânzarea bunurilor expuse la licitație „cu strigare” pe piața reglementată, circa 377 milioane lei.

Estimativ, prețul de expunere la privatizare a bunurilor proprietate de stat în cadrul acestei runde constituie 1,45 miliarde lei.

Conform Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, urmare a privatizării, cumpărătorii achită impozitul privat în mărime de 1% de la valoarea fiecărei tranzacții.

La licitație pot participa: a) persoane fizice şi juridice din Republica Moldova; b) persoane fizice şi juridice străine cu capital social integral privat, apatrizi în conformitate cu legea; c) asociaţii ale persoanelor specificate la lit. a) şi b).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!