Tinerii care dețin cetățenie română pot lua credite de până la 40 de mii de lei românești, iar statul achită dobânda

Tinerii care dețin cetățenie română pot lua credite de până la 40 de mii de lei românești, iar statul achită dobânda

​Începând de luni, 15 octombrie, tinerii care dețin cetățenia română, cu vârsta între 16 şi 26 de ani, pot contracta credite de cel mult 40.000 de roni cu dobândă suportată de la bugetul de stat, iar cei cu vârsta de 26 - 55 de ani pot obține un împrumut de până la 35.000 de roni, ca urmare a demarării programului guvernamental al României „Investește în tine”. „Banii împrumutați pot fi folosiți pentru cheltuieli în educație, sănătate, investiții imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Așadar, începând de luni, oamenii pot merge la banca parteneră, respectiv CEC, pentru a accesa aceste credite", a spus premierul de la București, Viorica Dăncilă, la ceremonia de lansare a programului, transmite hotnews.ro.

Programul guvernamental a fost implementat și va fi monitorizat de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Dacă solicitanții sunt și salariați, ei vor putea solicita suplimentar 20.000 de lei românești, pe lângă creditul inițial. De asemenea, anii de studiu vor reprezenta perioada de grație pentru acest tip de finanțare. Sumele pot fi folosite pentru îmbunătățirea pregătirii profesionale sau pentru acces la diferite servicii de sănătate și activități sportive.

Publicitate

Reprezentanții CEC Bank spun că programul le oferă posibilitatea de a atrage clienții tineri. „Acest program ne dă posibilitatea să atragem în sucursalele și agențiile noastre oameni tineri cu care vrem sa legăm parteneriate de lungă durată, oameni care vor aduce un alt suflu instituției CEC Bank", a spus Mihaela Popa, Director general - Președinte al Comitetului de Direcție al CEC Bank.

Dobânda pentru aceste împrumuturi va fi suportată de la bugetul de stat al României și nu se va percepe comision de rambursare anticipată. Creditele se vor acorda pe o perioada maximă de finanțare de 10 ani, cu o perioada de grație de maximum 5 ani, pentru cheltuieli în educație, sănătate, investiții imobiliare, cultură, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.

Normele de aplicare publicate prevăd și situațiile în care tinerii care au luat aceste credite nu le mai pot rambursa.

„În cazul în care beneficiarul nu rambursează la scadență creditul acordat, colectarea și recuperarea sumelor plătite de M.F.P, ca urmare a executării garanțiilor acordate în cadrul Programului și a celor reprezentând dobânzi, comisioane de analiză și de gestiune a garanțiilor, care sunt plătite de C.N.S.P pentru creditul acordat până la data declarării exigibilității anticipate, se realizează de către organele competente ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală de la beneficiarul finanțării garantate, cu respectarea prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală”.

Conform programului și normelor sale de aplicare, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari sunt următoarele:

 • sunt persoane fizice cu cetățenie română, cu domiciliul în România;
 • sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniți la data solicitării creditului inclusiv și până la 26 de ani neîmpliniți la data solicitării creditului, inclusiv și care sunt cuprinși în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, autorizate de către Ministerul Educației Naționale, și după caz, de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale sau;
 • sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 26 împliniți la data solicitării creditului, inclusiv și 55 de ani, neîmpliniți la data solicitării creditului, inclusiv, dacă acestea sunt cuprinse în sistemul de învățământ sau efectuează cursuri de reconversie și/sau specializare profesională, autorizate;
 • prezintă cel puțin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

Finanțatorul aprobă fiecare operațiune de decontare/plată a cheltuielilor beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia din facilitatea de credit, în cazul în care valoarea cumulată a facturilor este de cel puțin 100 lei românești, inclusiv TVA.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal