Condamnarea cu executare a fostului politician pentru o perioadă de 9 ani a fost decisă în urma a 51 de ședințe de judecată la care au participat 3 judecători ai Judecătoriei Buiucani. Filat a fost găsit vinovat de trafic de influență și corupere pasivă. El a fost obligat să plătească o amendă în valoare de 60 de mii de lei și i-a fost interzisă ocuparea oricărei funcți publice timp de 5 ani. Mai mult, lui Filat i-a fost retras și „Ordinul Republicii”, pe care îl primise de la președintele Nicolae Timofti, în 2013. De asemenea, a fost decisă confiscarea bunurilor acestuia, valoarea cărora atinge suma de 791 de milioane de lei.

Procurorul Adriana Beţişor a declarat că, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul şi în biroul lui Filat, au fost ridicate documente care ar confirma legătura fostului prim-ministru cu întreprinderile care figurează în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Ulterior, Filat a fost plasat în arest preventiv care a fost prelungit în repetate rânduri, pentru ca ulterior să fie transferat din izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) la Penitenciarul nr.13, unde se află şi în prezent.

Pe 11 noiembrie 2016, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie. Ulterior, avocaţii lui Filat au contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, însă instanţa a lăsat în vigoare verdictul şi a publicat decizia integrală în dosarul ex-premierului Vladimir Filat.

Cu doar puține ore înainte de a fi arestat, Filat a ținut un discurs în plenul Parlamentului în care declară că ar putea face mărturisiri incendiare.

„În momentul în care o să vorbesc, o să sară în aer tot sistemul ăsta politic din Republica Moldova. Și poate va veni timpul să sară naibii o dată în aer și să construim ceva sănătos”, declară Filat înainte de a fi arestat. Vezi mai jos întregul discurs al fostului prim-ministru.    Trei ani mai târziu, Vlad Filat nu a făcut însă nicio dezvăluire leagată de sistemul politic din Republica Moldova.

Conform legislației, un condamnat poate fi eliberat condiționat înainte de termen dacă a reparat integral daunele cauzate de infracțiunea pentru care este condamnat, dacă nu a refuzat executarea muncilor, remunerate sau neremunerate, de îngrijire sau amenajare a penitenciarului şi a teritoriului, de îmbunătăţire a condiţiilor de trai şi medico-sanitare de detenţie și dacă a dat dovadă de corectare şi reeducare în timpul executării pedepsei.

În cazul lui Filat, condamnat de prima instanță pentru o infracțiune gravă, liberarea condiționată înainte de termen poate veni după ce acesta a ispășit 2/3 din pedeapsă, adică să fi stat închis nu mai puțin de 6 ani, efectiv, deci peste aproape 5 ani, ținând cont de faptul că acesta deja are opt luni de detenție. Calculele sunt însă relative și pot devia, în funcție de munca pe care condamnatul o prestează, dar și de comportamentul pe perioada detenției, calculează ZDG.md.

AGORA menționează că fostul premier, Vlad Filat, a depus două cereri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

În una din cereri, Filat s-a plâns de condițiile de detenție din Penitenciarul 13, precum și de modul în care a fost reținut și arestat.  În cea de-a doua cerere Filat a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de CEDO.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!