Totodată, unii copii elevi se declară vaccinaţi, dar lipsesc datele care ar confirma aceste lucru.

Acoperirea vaccinală în instituţiile de învăţământ municipale este 96,74%, faţă de nivelul de 95% recomandat de către Organizația Mondială a Sănătății.

Instituțiile  asigurară admiterea în colectivităţile de copii, în lipsa contraindicaţiilor medicale argumentate şi documentate, doar a copiilor vaccinaţi în conformitate cu Programul naţional de imunizări.

Rujeola este o boală a copilăriei care poate fi periculoasă prin complicaţiile sau sau prin evoluţiei fulminante, care pot duce la deces. Tratament specific pentru rujeolă nu există. Singura metodă de protecție este vaccinul.

Prima doză de vaccin ROR se administrează la vârsta de 1 an, dar 5-10% din copii nu sunt complet imuni. De aceea, la vârsta de 7 ani, se administrează a doua doză de vaccin, după care rămân parţial imuni la cele trei boli ale copilăriei  doar 1% dintre copii.

Amintim că în luna septembrie 4 935 de elevi din clasele primare, gimnaziale și de liceu din înreaga țară nu au mers la școală pentru că nu au fost vaccinați împotriva rujeolei. La 3 octombrie 2018, Curtea Constituțională a lăsat în vigoare actul legislativ care prevede neadmiterea copiilor vaccinați la școli și grădinițe până la examinarea cauzei în fond

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!