Ruslan Codreanu a emis această dispoziție în urma unui demers primit din partea Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

Totodată, în perimetrul străzilor respective vor fi sistate lucrările de reparație a drumurilor, de defrișare a arborilor, dar și comerțul stradal. Vedeți drumurile care vor fi închise temporar în documentul de mai jos:


Contactat de AGORA, consilierul juridic al președintelui Igor Dodon nu ne-a putut spune care va fi agenda vizitei șefului de la Ankara. Cert este că Recep Tayyip Erdogan urmează să viziteze clădirea Președinției, renovată din banii Turciei, dar și să meargă la Comrat, după cum scrie portalul gagauz.info. Aceeași sursă mai scrie că ziua de 18 octombrie a fost declarată liberă pentru locuitorii din Autonomia Găgăuză.

Amintim că iarna aceasta, când s-a dat startul lucrărilor la edificiul Președinției, Igor Dodon spunea că-l invită pe Erdogan la Chișinău chiar de Ziua Independenței. „Sper că va accepta și va fi inaugurat acest simbol al Republicii Moldova, cu suportul prietenilor noștri strategici, Guvernul și președintele Turciei”, spunea atunci șeful statului.

La final de august, Dodon a promis că președintele turc va veni în septembrie-octombrie. La scurt timp după această promisiune, șapte profesori și angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost expluzați pentru așa-zisa amenințare la securitatea țării. Atunci, voci din opoziție, printre care PAS și chiar fostul președinte Vladimir Voronin, au afirmat că expulzarea s-ar fi făcut pentru „a răsplăti” partea turcă pentru construcția Președinției. Directorul adjunct al LT „Orizont” a declarat atunci că exoluzarea a fost făcută la comanda lui Erdogan. După seria de acuzații, deputatul PSRM Vlad Batrîncea a afirmat că, de fapt, scandalul expulzării cetățenilor turci doar i-a dăunat lui Dodon. „Mediatic, expulzarea a bătut doar în președinte. Îi este lui convenabil acest lucru înaintea vizitei lui Erdogan în Moldova? Ori asta a pus sub pericol întreaga vizită? Ori chiar dacă vizita se va produce, cum va arăta aceasta mediatic? Că și el e persoană publică și dorește efect public. Doar el a avut de pierdut”, spunea deputatul.

Președintele turc a mai fost invitat în Moldova de Iurie Leancă și de Andrei Galbur, însă, deși a primit invitația, nu a mai venit niciodată.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!