„În cadrul programului „Drumuri Bune pentru Moldova 1”, localitățile municipiului Chișinău nu au beneficiat de nici un leu din totalul de aproape 1,6 miliarde lde ei alocați din Fondul Rutier și din Bugetul de Stat. Iar aceasta s-a întâmplat în situația în care peste jumătate din banii cheltuiți sunt impozite, taxe și accize acumulate anume în capitală. În Chișinău este concentrată peste 75% din activitatea economică a țării, peste 50% din producția industrială, mai mult de 30% din taxele rutiere sunt achitate în Chișinău, cel mai mare consum de combustibil este în Chișinău (contribuind prin accize incluse în preț la umplerea Fondului Rutier), 80% din activitatea comercială a Republicii Moldova este în Chișinău (iar de aici se achită TVA și acoperă taxele vamale și accizele – principalele surse de venit a Bugetului de Stat)”, menționează inițiatorii petiției.

Prin urmare, aceștia consideră că „este inechitabil că nici un leu din cei acumulați în Chișinău nu a fost reinvestit aici”. „Nu suntem împotriva modernizării infrastructurii rurale (deși considerăm că aceste investiții necesită să fie mult mai bine gândite), dar considerăm necesară o contribuție și pentru Chișinău, mai ales având în vedere starea deplorabilă a drumurilor și trotuarelor de aici. Considerăm că orașul Chișinău și suburbiile au aceleași drepturi ca și alte localități din țară, deci – trebuie să primească finanțare în cadrul programelor guvernamentale”, scrie Asociația „WatchDog”.

Puteți găsi petiția AICI.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!