Potrivit sursei citate Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis, luni, recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti.

Magistrații au hotărât că persoanele care intenționează să organizeze orice fel  de manifestație în spațiul public sunt obligați să declarare din timp acest lucru. 

Cererea Curții de Apel București survine ca urmare a "practicii neuniforme" a curților în procesele de contestare a amenzilor  ate de forțele de ordine participanților la protestele antiguvernamentale care au afectat Bucureștiul din ianuarie 2017 încoace. 

Și în prezent Legra adunărilor publice prevede obligativitatea "declarării" protestelor organizate, ceea ce a permis organelor pe Poliție să îi amendeze pe unii protestatari pentru participarea la adunări "ilegale". Unii judecători acceptau contestarea amenzilor, invocând că protestele au fost spontane, deci nu au avut un organizator care să le "declare". Se apreciază că decizia de ieri a ÎCCJ din România va face mai dificile protestele publice și îi va intimida pe potențialii protestatari.