Potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură  doar în Europa și Asia Centrală peste 14 milioane de persoane, în special din zonele rurale, se confruntă cu nesiguranța alimentară. Printre cele mai afectate state sunt Tadjikistan, unde 30 de procente din populație suferă de subnutriție, Moldova cu 8,5 %, Georgia cu 7%, Kârgâstan și Uzbekistan cu peste 6 procente.

 Accesul la alimente sănătoase și lipsa monitorizări calitative a stării de sănătate a populației, sunt printre principalele probleme de securitate alimentară în R. Moldova.

 Medicul nutriționist Maria-Victoria Racu a oferit pentru  EA.md câteva argumente concludente în favoarea unei alimentații sănătoase. Potrivit specialistului, o alimentație echilibrată, orientată spre necesitățile corpului tău, în cantități rezonabile va favoriza menținerea greutății pe parcursul mai multor ani.

Un alt sfat este să substituim dulciurile nesănătoase cu alimente integrale, pline de fibre și vitamine, dar și prin adoptarea obiceiurilor alimentare sănătoase. Anual, pe 16 octombrie, circa 130 de state ale lumii marchează Ziua Mondială a Alimentaţiei. În această zi la nivel global sunt organizate o serie de conferințe și demonstrații menite să atragă atenția asupra problemelor legate de sărăcie și malnutriție, și să ofere soluții pentru eradicarea acestor fenomene.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!