„Sesizarea de astăzi face referire la câteva aspecte: lipsa argumentării economice și necesitatea implementării acestor modificări, dar și lipsa avizului pozitiv al Guvernului, care, din punct de vedere legal și constituțional, era obligatoriu. Atunci când se afectează veniturile și cheltuielile de la bugetul de stat, potrivit Constituției, este necesar nu un simplu aviz al Guvernului, dar avizul pozitiv al acestuia. Din ceea ce am putut să identificăm la această etapă, Guvernul nu a dat aviz pozitiv și chiar în mod expres a indicat că nu susține acest proiect de lege”, a declarat consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi.

Întrebat de ce șeful statului a promulgat legea, Maxim Lebedinschi a spus că amendamentul respectiv, propus de deputatul neafiliat Vladimir Cernat, „a fost camuflat”. „Aceste amendamente nu au fost sub o formă de lege separată. Au fost câteva aliniate introduse într-o lege mult mai mare, dar care are ca suport câteva sute de pagini. Aceste modificări au fost camuflate, în lege se vorbește despre cifre. Nu o să găsiți în lege cuvinte precum petrol. Președintele RM are un aparat care lucrează la toate proiectele de lege care trec spre promulgare. Până a ajunge la președinte, semnăturile pe toate proiectele de legi se pun de o multitudine de persoane. Nu cred că cineva din voi ar fi capabil să examineze tot ceea ce face Parlamentul zi de zi. Nu este vorba despre neatenție. Acest amendament a fost camuflat prin cifre. Nu putea fi identificat la etapa inițială”, a spus consilierul lui Dodon.

Rectificarea care permite deschiderea benzinăriilor duty-free la frontieră a fost inclusă într-un proiect de lege privind mai multe modificări la diverse acte legislative. Amendamentul a fost propus de un deputat neafiliat, iar proiectul a fost votat de deputați în ultima ședință a Parlamentului din sesiunea trecută. Respectiv, șoferii care ies din țară ar urma să-și facă plinul economisind bani din contul scutirilor la accize și TVA la importul carburanților.

Anterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a scris că acesta ar fi, de fapt, un cadou pentru primarul de Orhei, Ilan Șor. „Acest cadou îi va permite lui Șor să-și realizeze visul la care aspiră încă din 2012 – să-și deschisă stații peco duty-free în vamă și să câștige în plus până la 9 lei de pe fiecare litru comercializat”, susținea PAS.

În 2015, Rise Moldova a prezentat mai multe documente pentru care omul de afaceri Ilan Șor declara că i-a dat mită de jumătate de milion de dolari fostului premier Vlad Filat. O hotărâre de Guvern, aprobată în 2010, îi garanta actualului primar de Orhei o afacere cu petrol în regim duty-free la punctele de trecere a frontierei.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!