La o lună de la reîntoarcerea în Turcia în condiții suspecte a șapte angajați ai rețelei de licee private „Orizont”, sursa citată a reușit să obțină un interviu de la Olga Poalelungi, șefa BMA — instituție care i-a declarat indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.

După câteva tentative eșuate de a discuta cu șefa BMA, jurnalista s-a înscris în audiență în intervalul de timp rezervat, de regulă, cetățenilor, și nu presei, pentru a afla poziția instituției pe care o conduce.

Iată cum răspunde Poalelungi când este rugată să comenteze evenimentele de la începutul lunii trecute: „În data de 6 septembrie au fost declarate indezirabile 18 persoane. Biroul Migrație și Azil a primit demersul respectiv (Nota SIS nr.13/1472s din 24.08.2018, cu parafa secret — n.r.) de la autoritatea care răspunde de securitatea statului, a luat deciziile [privind declararea persoanelor indezirabile] și le-a adus la cunoștința persoanelor”.

Deciziile semnate de Poalelungi sunt datate cu ziua de 5 septembrie, și nu 6 septembrie, așa cum declară reporterilor RISE. Fiind atenționată de eroarea strecurată încă de la primul răspuns, Poalelungi continuă: „Pe data de 5 au fost luate deciziile și a fost asigurată informarea persoanelor. Mai departe, alte activități și alte proceduri administrative, de către birou, colaboratorii biroului, nu au avut loc”.

„A FOST RĂPIRE DE PERSOANE”
Hasan Bariș, directorul adjunct la acea vreme și actualul director interimar al Liceului „Orizont”, filiala Durlești, a văzut cum colaboratorii SIS l-au ridicat pe unul dintre cei șapte colegi de-ai săi. Povestește că, în dimineața zilei de 6 septembrie, a fost oprit de poliția rutieră sub pretextul unui control de rutină.

Eram cu directorul nostru, Dogan Riza. A fost ridicat din mașina mea. Mergeam împreună la muncă. Dogan a observat o mașină și un microbuz de culoare gri din care au ieșit patru persoane. L-au scos forțat din mașina mea, pentru că nu voia să iasă. El le-a zis atunci că este ilegal ce fac. A strigat după ajutor. Împreună am strigat”.

Dascălul a fost dus forțat la Aeroport, urcat într-o cursă charter spre Turcia, unde a fost arestat. La fel s-a întâmplat și în cazul colegilor săi.

Dogan Riza locuia în Republica Moldova de 25 de ani. Aici s-au născut și cele două fiice ale sale, care au obținut cetățenia Moldovei. În toți acești ani a fost angajat al rețelei de licee „Orizont”, instituție de învățământ din țară cu mai mulți olimpici internaționali.

Potrivit autorităților turce, liceele „Orizont” fac parte dintr-o rețea de instituții de învățământ din peste 100 de țări, conectată cu Fethullah Gülen, un predicator și învățat islamic stabilit în SUA. Gülen a fost acuzat de Erdoğan că ar fi stat în spatele loviturii de stat eșuate din vara lui 2016, acțiune urmată de arestări în masă a celor implicați.

A fost răpire de persoane”, conchide Oleg Palii, directorul Centrului de Drept al Avocaților, organizație care acordă asistență juridică gratuită străinilor care solicită azil pe teritoriul Republici Moldova.

CE (NU) SPUNE SIS-UL

În ziua de 6 septembrie SIS informează: „Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declarați indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. Operațiunea, potrivit aceluiași comunicat, a fost realizată de Centrul Antiterorist al SIS.

Ulterior instituția revine cu o precizare, menționând: „nicio persoană nu a fost reținută […], dar au fost expulzate din țară”.

În comunicatele SIS s-au strecurat cel puțin două neclarități. Pe de o parte, potrivit legislației, în cazul în care cetățenii străini sunt declarați indezirabili, urmează așa-numita procedură de „îndepărtare sub escortă” de către „personalul specializat al autorității competente pentru străini”, adică de către colaboratorii BMA.

Citește continuarea materialului pe rise.md.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!