Rise Moldova: „Lecția turcă” sau cum autoritățile R. Moldova nu reușesc să-și potrivească scenariul în cazul profesorilor turci expulzați

Rise Moldova: „Lecția turcă” sau cum autoritățile R. Moldova nu reușesc să-și potrivească scenariul în cazul profesorilor turci expulzați
Foto: Parlament.md

Autoritățile Republicii Moldova nu reușesc să-și potrivească scenariul în cazul profesorilor turci scoși forțat din țară luna trecută. Rise Moldova a pus cap la cap informații, documente și declarații și a găsit două mari neconcordanțe:1. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) nu știe cu precizie ce procedură legală a folosit pentru a-și justifica operațiunea antitero. „Stați un pic, am folosit expulzare sau îndepărtare de pe teritoriul țării?”.2. Nici Olga Poalelungi, șefa Biroului Migrație și Azil (BMA), nu știe când a semnat documentele prin care dascălii au fost transformați în teroriști periculoși. „E mai ușor să aperi un fals decât un adevăr”.În cazul lor există o singură notă a SIS, întocmită cu două luni înainte de vizita din 17-18 octombrie 2018, la Chișinău, a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

La o lună de la reîntoarcerea în Turcia în condiții suspecte a șapte angajați ai rețelei de licee private „Orizont”, sursa citată a reușit să obțină un interviu de la Olga Poalelungi, șefa BMA — instituție care i-a declarat indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova.

După câteva tentative eșuate de a discuta cu șefa BMA, jurnalista s-a înscris în audiență în intervalul de timp rezervat, de regulă, cetățenilor, și nu presei, pentru a afla poziția instituției pe care o conduce.

Iată cum răspunde Poalelungi când este rugată să comenteze evenimentele de la începutul lunii trecute: „În data de 6 septembrie au fost declarate indezirabile 18 persoane. Biroul Migrație și Azil a primit demersul respectiv (Nota SIS nr.13/1472s din 24.08.2018, cu parafa secret — n.r.) de la autoritatea care răspunde de securitatea statului, a luat deciziile [privind declararea persoanelor indezirabile] și le-a adus la cunoștința persoanelor”.

Deciziile semnate de Poalelungi sunt datate cu ziua de 5 septembrie, și nu 6 septembrie, așa cum declară reporterilor RISE. Fiind atenționată de eroarea strecurată încă de la primul răspuns, Poalelungi continuă: „Pe data de 5 au fost luate deciziile și a fost asigurată informarea persoanelor. Mai departe, alte activități și alte proceduri administrative, de către birou, colaboratorii biroului, nu au avut loc”.

„A FOST RĂPIRE DE PERSOANE”
Hasan Bariș, directorul adjunct la acea vreme și actualul director interimar al Liceului „Orizont”, filiala Durlești, a văzut cum colaboratorii SIS l-au ridicat pe unul dintre cei șapte colegi de-ai săi. Povestește că, în dimineața zilei de 6 septembrie, a fost oprit de poliția rutieră sub pretextul unui control de rutină.

Eram cu directorul nostru, Dogan Riza. A fost ridicat din mașina mea. Mergeam împreună la muncă. Dogan a observat o mașină și un microbuz de culoare gri din care au ieșit patru persoane. L-au scos forțat din mașina mea, pentru că nu voia să iasă. El le-a zis atunci că este ilegal ce fac. A strigat după ajutor. Împreună am strigat”.

Dascălul a fost dus forțat la Aeroport, urcat într-o cursă charter spre Turcia, unde a fost arestat. La fel s-a întâmplat și în cazul colegilor săi.

Dogan Riza locuia în Republica Moldova de 25 de ani. Aici s-au născut și cele două fiice ale sale, care au obținut cetățenia Moldovei. În toți acești ani a fost angajat al rețelei de licee „Orizont”, instituție de învățământ din țară cu mai mulți olimpici internaționali.

Potrivit autorităților turce, liceele „Orizont” fac parte dintr-o rețea de instituții de învățământ din peste 100 de țări, conectată cu Fethullah Gülen, un predicator și învățat islamic stabilit în SUA. Gülen a fost acuzat de Erdoğan că ar fi stat în spatele loviturii de stat eșuate din vara lui 2016, acțiune urmată de arestări în masă a celor implicați.

A fost răpire de persoane”, conchide Oleg Palii, directorul Centrului de Drept al Avocaților, organizație care acordă asistență juridică gratuită străinilor care solicită azil pe teritoriul Republici Moldova.

CE (NU) SPUNE SIS-UL

În ziua de 6 septembrie SIS informează: „Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declarați indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. Operațiunea, potrivit aceluiași comunicat, a fost realizată de Centrul Antiterorist al SIS.

Ulterior instituția revine cu o precizare, menționând: „nicio persoană nu a fost reținută […], dar au fost expulzate din țară”.

În comunicatele SIS s-au strecurat cel puțin două neclarități. Pe de o parte, potrivit legislației, în cazul în care cetățenii străini sunt declarați indezirabili, urmează așa-numita procedură de „îndepărtare sub escortă” de către „personalul specializat al autorității competente pentru străini”, adică de către colaboratorii BMA.

Citește continuarea materialului pe rise.md.

Vezi și aceste știri
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului cere să fie anulate examenele de absolvire și în cazul restanțierilor din anii precedenți

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului cere să fie anulate examenele de absolvire și în cazul restanțierilor din anii precedenți

Dublă presiune în perioada stării de urgență asupra locuitorilor din stânga Nistrului

Dublă presiune în perioada stării de urgență asupra locuitorilor din stânga Nistrului

Spectacole ale Teatrului „Eugene Ionesco” din anii 2001-2002, acum în regim online

Spectacole ale Teatrului „Eugene Ionesco” din anii 2001-2002, acum în regim online

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Mărturisirile unei tinere de 16 ani, care a învins COVID-19: „Am trecut printr-o poveste...
 • Spectacole ale Teatrului „Eugene Ionesco” de care publicul poate a uitat deja
Cele mai populare
 • 1
  Reniță publică alte două materiale video cu Dodon și Plahotniuc (VIDEO)
 • 2
  Ministra Sănătății, despre obligativitatea de a purta masca de protecție: „Azi vorbim de altă etapă de transmitere a infecției - cea comunitară”
 • 3
  50 de loturi de teren din capitală vor fi scoase la licitație publică. Iată argumentele primarului general
 • 4
  Igor Dodon le dă replica celor care îl acuză că nu poartă mască: „Oamenii au încredere în politicienii care sunt alături de ei” (VIDEO)
Autentificare
Creează cont