Cum a scăpat Trump de o tentativă de asasinat

Cum a scăpat Trump de o tentativă de asasinat

În noiembrie 2017, Donald Trump a scăpat de o tentativă de asasinat. Președintele american era în vizită la Manilla, în Filipine, pentru a se întâlni cu președintele Rodrigo Duterte și cu alți lideri din Asia de Sud, cu ocazia summitului ASEAN.

În documentarul „Serviciile secrete americane: în prima linie”, difuzat de National Geographic, agenți ai serviciilor secrete relatează cum au procedat la fața locului și cum i-au salvat viața lui Donald Trump. Informația a rămas secretă până acum.

Chad Ragan, agent special din serviciul pentru protecția președintelui, a fost omul care s-a ocupat de această deplasare în Filipine. Numele de cod al operațiunii era „Mogul”. Audrey Gibson, agentă specială a serviciilor de informații, era deja ochi și urechi la fața locului. Cei doi detaliază în documentar acele zile trăite cu intensitate.

Cu mai multe zile înainte de vizita președintelui american, gruparea teroristă Stat Islamic difuzase mai multe filmulețe pe internet în care îl amenința direct pe Donald Trump. Nivelul de alertă în Filipine a fost ridicat la „critic”. Într-unul dintre filmulețe, pe fundalul unei imagini a președintelui ciuruit de gloanțe, era transmis un mesaj prin care jihadiștilor li se cerea „să fie pe metereze” și să-i „întindă o cursă”.

Agenții au remarcat apoi mesaje amenințătoare pe rețelele sociale, transmise chiar înainte de sosirea președintelui în Filipine. Pe Twitter, un utilizator a scris: „Voi fi la Manilla în același timp cu Trump (...) Mă voi sacrifica pentru echipă”. Mesajul era însoțit de fotografia lui Lee Harvey Oswald, omul care l-a asasinat pe John F. Kennedy. Același internaut a postat apoi pe Instagram fotografii cu el având în mână cartea „How to Kill : The Definitive History of the Assassin” (Cum să ucizi: istoria completă a asasinului) , de Kris Hollington. Urmărind adresa de IP a utilizatorului, agenții au descoperit că acesta era în centrul Manillei, la numai câțiva kilometri de hotelul președintelui. Iar activitatea sa pe rețelele sociale dădea de înțeles că se apropia din ce în ce mai mult. Agenții au continuat să-l supravegheze. „Atunci când e vorba de rețele sociale, un program ne poate permite să depistăm toate amenințările mai rapid decât ar face-o un om, ceea ce face lucrurile mai ușoare într-o anumită măsură. Însă esența meseriei noastre sunt oamenii și agenții care lucrează pentru misiune”, spune Chad Ragan în documentar.

Citește continuarea pe digi24.ro.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal