Mai multe organizații ale societății civile cer pedepsirea celor care se fac vinovați de expulzarea celor șapte cetățeni turci. Cine sunt semnatarii petiției

Mai multe organizații ale societății civile cer pedepsirea celor care se fac vinovați de expulzarea celor șapte cetățeni turci. Cine sunt semnatarii petiției

 Îndepărtarea forțată a cetățenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului. De această părere sunt mai multe organizații ale societății civile din țara noastră. Acestea au creat o petiție comună prin intermediul căreia cer autorităților tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de expulzarea profesorilor de la liceele „Orizont”. 

„La distanța de o lună de la cele întâmplate, răspunsurile autorităților în privința legalității îndepărtării cetățenilor turci continuă să trezească multe semne de întrebare. În lipsa unor argumente clare care ar confirma că a existat cu adevărat riscul survenirii unui pericol la adresa securității naționale, se creează o prezumție puternică că operațiunea desfășurată de către autorități a avut loc din interese politice, având loc o extrădare camuflată la solicitarea autorităților turce”, scriu autorii solicitării într-un comunicat remis presei.

Semnatarii solicită, printre altele, ca autoritățile Republicii Moldova să îi solicite președintelui Turciei întoarcerea în țara noastră a tuturor cetățenilor turci expluzați, dar și prevenirea unor asemenea situații pe viitor;

Publicitate

De asemenea, autorii petiției solicită Procurorului General să declanșeze urmărirea penală pentru a trage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracțiuni în legătură cu „înlăturarea” celor șapte cetățeni turci.

În aceeași ordine de idei, semnaratii cer Parlamentului Republicii Moldova organizarea unor audieri publice și publicarea tuturor informațiilor relevante cu privire la această operațiune, iar autorităților Republicii Moldova, acordarea azilului și a altor măsuri de protecție necesare membrilor familiilor persoanelor „îndepărtate”, precum și altor cetățeni străini aflați în situație similară, în special în contextul vizitei președintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan, care are loc în perioada 17-18 Octombrie 2018.

Organizațiile semnatare sunt: Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, IDIS „Viitorul”, Asociația Comunitatea "WatchDog.MD”, Transparency International Moldova (TI-Moldova), Institutul de Politici Publice, Promo-Lex, Centrul de Jurnalism Independent, Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Asociația Presei Independente, CPR Moldova, Centrul de Informație GENDERDOC-M, Centrul de Drept al Avocaților, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, Institutul de Politici și Reforme Europene, Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Lista semnatarilor rămâne deschisă.

La 6 septembrie, șapte profesori turci din rețeaua de licee Orizont au fost ridicați de SIS și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea națională a Republicii Moldova

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal