„La distanța de o lună de la cele întâmplate, răspunsurile autorităților în privința legalității îndepărtării cetățenilor turci continuă să trezească multe semne de întrebare. În lipsa unor argumente clare care ar confirma că a existat cu adevărat riscul survenirii unui pericol la adresa securității naționale, se creează o prezumție puternică că operațiunea desfășurată de către autorități a avut loc din interese politice, având loc o extrădare camuflată la solicitarea autorităților turce”, scriu autorii solicitării într-un comunicat remis presei.

Semnatarii solicită, printre altele, ca autoritățile Republicii Moldova să îi solicite președintelui Turciei întoarcerea în țara noastră a tuturor cetățenilor turci expluzați, dar și prevenirea unor asemenea situații pe viitor;

De asemenea, autorii petiției solicită Procurorului General să declanșeze urmărirea penală pentru a trage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracțiuni în legătură cu „înlăturarea” celor șapte cetățeni turci.

În aceeași ordine de idei, semnaratii cer Parlamentului Republicii Moldova organizarea unor audieri publice și publicarea tuturor informațiilor relevante cu privire la această operațiune, iar autorităților Republicii Moldova, acordarea azilului și a altor măsuri de protecție necesare membrilor familiilor persoanelor „îndepărtate”, precum și altor cetățeni străini aflați în situație similară, în special în contextul vizitei președintelui Turciei, Recep Tayyp Erdogan, care are loc în perioada 17-18 Octombrie 2018.

Organizațiile semnatare sunt: Centrul de Resurse Juridice din Moldova,  Amnesty International Moldova,    Centrul de Investigații Jurnalistice,  Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă,   IDIS „Viitorul”, Asociația Comunitatea "WatchDog.MD”, Transparency International Moldova (TI-Moldova),  Institutul de Politici Publice,  Promo-Lex, Centrul de Jurnalism Independent,  Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției,  Asociația Presei Independente,  CPR Moldova,  Centrul de Informație GENDERDOC-M,   Centrul de Drept al Avocaților,  Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”,  Institutul de Politici și Reforme Europene,  Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Lista semnatarilor rămâne deschisă.

La 6 septembrie, șapte profesori turci din rețeaua de licee Orizont au fost ridicați de SIS și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea națională a Republicii MoldovaScriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!