Erdogan: Două bănci din Turcia ar putea să-și deschidă sucursale în Republica Moldova

Erdogan: Două bănci din Turcia ar putea să-și deschidă sucursale în Republica Moldova

Ziraat Bankası A.Ş și Halk Bankası A.Ş, băncile aflate în proprietatea Republicii Turcia, ar putea să-și deschidă sucursale la Chișinău, conform unei declarații făcute de către președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. 

„Noi am trimis responsabilii acestor bănci să facă unele lucrări. Vă asigur că, în cel mai scurt timp, una sau poate chiar ambele bănci își vor deschide sucursale în Moldova și vor lucra pentru poporul moldovenesc, în special, în domeniul financiar. Sper că toată lumea să beneficieze de aceste facilități”, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în urma întrevederii cu omologul său de la Chișinău, Igor Dodon.

La rândul său, șeful statului moldovean a calificat acest lucru drept „o posibilă investiție majoră a Turciei în domeniul bancar”.

Publicitate

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası (Bancă de Agricultură a Republicii Turcia) este o bancă aflată în proprietatea statului turc, fondată în 1863. Ziraat Bankasi este a doua cea mai mare banca deținută de statul turc după Garanti Bankasi, potrivit datelor Bankscope.

Conducerea Halkbank a fost implicată în două scandale de corupție. În 2013, directorul executiv al Băncii Halkbank, Suleyman Aslan a fost arestat, fiind acuzat că a luat șpagă de la Reza Zarrab, un om de afaceri iranian. Potrivit presei, în casa lui Aslan au fost descoperite cutii de pantofi în care erau ascunse 4,5 milioane de dolari. În martie 2017, directorul adjunct al băncii, Mehmet Hakan Atilla a fost arestat în Statele Unite, sub acuzația că ar fi ajutat Iran să ocolească sancțiunile impuse.

În 2017, Ziraat Bank a fost implicată într-o schemă de comerț cu aur, inițiată de omul de afaceri iranian Reza Zarrab. După publicarea detaliilor cu privire la acest caz, banca și-a închis sucursala de la New York.

Nu este prima dată când o bancă din Turcia se arată interesată să vină în Moldova, potrivit Mold-Street. În anul 2000, la Chișinău a fost fondată BTR Chișinău cu capital integral turcesc. Pe 8 iulie 2002 însă Banca Națională a retras licența BTR Chișinău ca urmare a falimentării băncii mamă, Banca Turco-Română din România, care a intrat în incapacitate de plată în urma crizei cu care s-a confruntat fondatorul acesteia, Bayindir Holding din Turcia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal