UPDATE Constituția nu va fi modificată! Introducerea vectorului european în Legea Supremă a eșuat

„Având în vedere că ați început ședința fără a supune votului ordinea de zi, PL a decis că nu participă la ședință, pentru că seamănă a show, dar nu a dorință de a fi pro-europeni”, a declarat liderul PL.

„Constatăm declarația făcută. Liberalii au întors spatele integrării europene, respectiv alegătorii care i-au votat pentru integrarea europeană trebuie să ia în considerare și să țină minte ziua de astăzi”, a intervenit Andrian Candu.

„Modificarea Constituției trebuie să fie un act de mare responsabilitate politică, și nu de trolling sau de șantaj politic. [...] Gândiți-vă la o comunicare serioasă cu instituțiile europene. Noi nu vom participa la acest vot atâta timp cât se va încălca Acordul de Asociere”, a declarat liberal-democratul Vadim Pistrinciuc.

„Reiterăm poziția faacțiunii referitor la modificarea Constituției. Subliniez că aceasta o să divizeze societatea, mai departe deja nu se mai poate. De aceeea nici noi nu vom participa la acest vot, aș spune chiar neconstituțional”, a intervenit liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Modificarea va interzice alte partide politice care pledează pentru alte lucruri, va sublima libertatea gândirii și a conștiinței”, a insistat socialistul Vlad Bătrîncea.

În continuare, reprezentanții majorității parlamentare, democrații și popular-europenii, prin Marian Lupu și Valeriu Ghilețchi, au ținut discursuri de susținere a inițiativei de modificare a Constituției.

„Când domnul Ghimpu a solicitat pauză, am avut speranța că vom avea o decizie istorică. Istoria înregistrează faptele, nu scuzele. Am avut ocazia să facem istorie. Grupul PPEM va vota pentru această modificare, dar regretă că am ratat o ocazie istorică”, a afirmat vicepreședintele Parlamentului din partea PPEM, Valeriu Ghilețchi.

Înaintea acestor discursui, Mihai Ghimpu a ieșit să le vorbească jurnaliștilor, aducând argumentele liberalilor.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!