Prin hotărârea Guvernului a fost creată o nouă subdiviziune a Cancelariei de Stat - Direcția Secretariate Permanente. Acest lucru a fost posibil prin fuzionarea a trei secretariate, care activează în prezent în cadrul Cancelariei de Stat: Secretariatul Permanent Anti-trafic, Secretariatul Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului și Secretariatul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, se arată într-un comunicat de presă al Centrul Internațional „La Strada”  prin care își exprimă îngrijorarea și dezacordul în legătură cu decizia Executivului de la Chișinău.

Potrivit comunicatului, autorii Hotărârii de Guvern nu au efectuat consultări publice cu toate părțile interesate din cadrul societății civile și comunității internaționale.

La Strada vine cu un apel către toți actorii comunității anti-trafic din Moldova și către partenerii de dezvoltare - să susțină cu fermitate continuarea funcționării Secretariatului Permanent Anti-Trafic cu menținerea tuturor funcțiilor și rolului acestuia în calitate de unitate centrală de stat de coordonare a politicii naționale anti-trafic.

De asemenea, organizația solicită  Guvernului Republicii Moldova să-și îndeplinească angajamentele asumate anterior și să asigure, printre altele,  continuitatea funcționării Secretariatului Permanent Anti-Trafic în cadrul Cancelariei de Stat cu personal complet.

Astăzi se marchează în Ziua Europeană Împotriva Traficului de Persoane. Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate, situație remarcată și de Departamentul de Stat al Statelor Unite,  care afirmă în raportul său anual că Moldova "nu îndeplinește standarde minimale pentru eliminarea traficului", deși face eforturi în această direcție.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!