„Pentru noi, în relațiile cu Republica Moldova, contează Acordul de Asociere, unde chiar în preambul, în a doua linie a preambulului, se scrie că aspirațiile europene și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt respectate. Este important ca valorile comune asupra cărora am convenit și în baza cărora este bazat Acordul de Asociere trebuie să fie respectate și trebuie să devină realitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Trebuie de făcut mult mai mult în respectarea statului de drept, a standardelor democratice, în justiție și corupție”, a declarat Peter Michalko.

Inițiativa democraților de a modifica Legea Supremă prin introducerea vectorului european al țării a eșuat, după ce deputații PL și PLDM au refuzat să participe la votarea proiectului. Liberalul Mihai Ghimpu, a spus că „ședința seamănă a show, dar nu a dorință de a fi pro-europeni”, iar liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a menționat că „modificarea Constituției trebuie să fie „un act de mare responsabilitate politică, și nu de șantaj politic”.

Democratul Andrian Candu i-a numit trădători pe cei 13 deputați, menționând că PDM și PPEM, calificate de acesta drept „partide veridice pro-europene”, vor analiza posibilitatea de a organiza un referendum la acest subiect, concomitent cu alegerile parlamentare.

Socialiștii s-au arătat convinși că cetățenii vor decide că „integrarea europeană este o fabulă eșuată”. Și președintele Igor Dodon a spus că „acest plebiscit va cădea”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!