ZdG: Televiziunea „echidistantă” afiliată lui Șor, finanțată cu „împrumuturi de la parteneri”

ZdG: Televiziunea „echidistantă” afiliată lui Șor, finanțată cu „împrumuturi de la parteneri”

Decizia de schimbare a denumirii postului Euro TV a fost aprobată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) în septembrie curent. Șase membri ai CCA au votat pentru, iar un singur membru, Olga Guțuțui, a votat împotrivă. Aceasta și-a motivat votul prin faptul că administratorul televiziunii, Dumitru Chitoroagă, este reprezentantul partidului politic „Șor”, activitate ce nu poate fi combinată cu munca de jurnalist. Președintele CCA, Dragoș Vicol, a insistat însă ca discuțiile despre preferințele politice să fie discutate după ședință.

Totodată, în același timp cu lansarea „Televiziunii Centrale”, și postul Alt TV, care are același administrator ca și Euro TV, va suferi schimbări și va fi reorganizat în „Orhei TV” – un post de televiziune la care va fi transmis concomitent și conținutul de la „Televiziunea Centrală”, notează sursa citată.

Cine stă în spatele „Televiziunii Centrale”?

Publicitate

Postul „Euro TV”, acum „Televiziunea Centrală”, este gestionat de societatea cu răspundere limitată „Media Resurse”, al cărei conducător este Dumitru Chitoroagă. Acesta deține funcția de director general al Euro TV, dar și al Orhei TV ( fost Alt TV). Chitoroagă nu își ascunde preferințele politice, iar pe pagina lui de Facebook sunt publicate mai multe postări de promovare a Partidului „Șor”. Totodată, Chitoroagă este reprezentant împuternicit al partidului „Șor” în municipiul Chișinău, sectorul Botanica și Centru.

„Eu nu voi ieși pe ecran pentru că nu este etic. Având o simpatie pentru un anumit partid, nu înseamnă că trebuie să îl promovez la televizor. Viziunile politice le voi împărtăși cu membrii și simpatizanții partidului”, a comunicat Chitoroagă, solicitat de ZdG.

Dumitru Chitoroagă, Foto: media-azi.md

...

Țvic și Novosadiuc au apărut şi în raportul Kroll, care dezvăluie fraudele din sistemul bancar, în calitate de acţionari la Unibank, instituţie financiară care făcea parte din „Şor Holding”. Pe reţelele de socializare există imagini cu Novosadiuc, Ţvic şi Şor la agenţia Sputnik, instituţie de presă (site de ştiri) apărută în 2014. Site-ul sputnik.md aparţine Agenţiei Internaţionale de Informaţii „Россия Сегодня”, fondată prin decret prezidenţial de preşedintele rus, Vladimir Putin, în 2013. În R. Moldova, acest site este înregistrat de „Rossiya Segodnya” SRL, al cărei reprezentant este Vladimir Novosadiuc. Agenţia Sputnik are aceeaşi adresă cu a firmei „Klassika Media”, gestionara posturilor Euro TV (Televiziunea Centrală) şi Orhei TV.

„Pentru nimeni nu este secret că fondatoarea acestor televiziuni, care deține licența, este prietenă bună cu Ilan Șor și l-a cunoscut și pe regretatul Miron Șor. Normal că există o relație de prietenie. Asta este cred că unica legătură dintre ei”, a declarat pentru ZdG Dumitru Chitoroagă, director general al celor două televiziuni.

Întrebat dacă adevăratul beneficiar al celor două televiziuni este primarul de Orhei, Chitoroagă a declarat că potrivit rapoartelor realizate anterior de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Euro TV nu a fost niciodată sancționat pentru că a prezentat intersul unui politician anume.

„Vom împrumuta de la parteneri”

Întrebat cine a finanțat reorganizarea Euro TV și lansarea noului post de televiziune, Dumitru Chitoroagă ne-a răspuns simplu, că banii vor fi împrumutați „de la parteneri”.

Citește continuarea materialului pe zdg.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal