C-TOC este un centru operațional pe zece roți, creat după exemplul centrelor mobile utilizate de armata Statelor Unite. 

Adăpostit în interiorul unui camion de mare tonaj, acest centru mobil dispune de un panou de control care poate fi activat prin gesturi și un spațiu de conferințe care poate găzdui până la 24 de specialiști, membri ai echipelor de reacție la amenințările cibernetice.


Sursa: IBM News Room 

Această instalație se poate deplasa la fața locului, fiind dotată cu un sistem de comunicații prin satelit și un sistem autonom de alimentare cu energie. 

C-TOC poate fi folosit atât în calitate de platformă pentru traininguri în domeniul securității cibernetice, cât și ca element într-o rețea de investigații și răspuns la atacurile cibernetice. 

Prezentat la New York în ziua de 15 octombrie, acest centru mobil a fost creat cu o investiție de 200 de milioane de dolari SUA pe care IBM a făcut-o pentru a-și crește capacitatea de reacție la atacurile cibernetice. 


Potrivit unui comunicat al companiei, C-TOC va străbate teritoriul Statelor Unite și al mai multor țări europene, realizând exerciții de răspuns la atacurile cibernetice.


Un răspuns prompt la amenințările de natură cibernetică ar putea reduce drastic cheltuielile unei companii. Studiul Data Breach, elaborat în 2018, a constatat că acele companii care sunt în stare să dea un răspuns eficient la astfel de situații în primele 30 de zile după atac, pot economisi mai mult de un milion de dolari. Cu toate acestea, doar 25% din cei intervievați au spus că în compania lor există un plan de răspuns la accidentele cibernetice. 

Sursa: IBM News Room