
Andi Cristea: Forțele pro-europene sunt incapabile să cadă de acord. Vor exista consecințe pentru Acordul de Asociere
Votul eșuat al introducerii sintagmei „integrare europeană” în Constituție arată incapacitatea forțelor politice care au dus Moldova în direcția corectă după 2009 să cadă de acord asupra unei teme capitale pentru țară, susține eurodeputatul Andi Cristea. Solicitat de AGORA, Cristea crede că „rezultatele concrete merg dincolo de simbolism, deși și simbolismul e important, Bruxellesul e interesat de rezultate concrete”, spune acesta.
・
„Votul are valoare simbolică și practică. M-aș fi așteptat ca integrarea europeană să fie temă de dispută cu socialiștii, nu între partide care susțin apropierea de Europa. Este trist și îngrijorător să constat că, pe măsură ce ne apropiem de alegerile parlamentare, neînțelegerile dintre partidele care ar urma să asigure guvernarea și continuarea proiectului european se adâncesc. Dincolo de calculele politice înguste, ceea ce oameni percep este că formarea unei majorități parlamentare pro-europene după alegerile din februarie va fi un lucru foarte greu. De aici pot decurge tot felul de consecințe pentru Acordul de Asociere”, a declarat pentru AGORA președintele Delegației Parlamentului European-Moldova, Andi Cristea.
Întrebat cum va influența acest vot integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Cristea răspunde și el printr-o întrebare adresată liderilor politici, dar și cetățenilor: „Va mai exista, după alegeri, o majoritate serioasă care să arate hotărâre în ducerea la îndeplinire a Acordului de Asociere?”
„Incertitudinea apare în legătură cu ce se va întâmpla după alegerile parlamentare. Nu vreau să minimizez votul de ieri, pentru că nu vreau să ne trezim cu Dodon și ai lui trântind ușa în nas Europei și, în locul deschiderii, lăsând moldovenii afară din Europa, cu toate beneficiile care au apărut în ultimii ani, începând cu ridicarea vizelor și cu dinamizarea schimburilor comerciale, evaporându-se”, adaugă eurodeputatul.
Mai mult, Andi Cristea ne asigură că Delegația Parlamentului European-Moldova va face tot posibilul pentru a menține Republica Moldova pe parcursul european.
„Vom continua să facem tot ce stă în puterea noastră pentru a menține Moldova pe orbita europeană. Vom căuta să mediem între liderii politici, pentru a realiza mizele momentului politic în care ne aflăm. Personal, în Parlamentul European, voi susține un parteneriat bazat pe rezultate și încredere între UE și Republica Moldova, dincolo de afinități partizane. Cetățenii Republicii Moldova merită să fie cetățeni europeni pe de-a întregul”, conchide Cristea.
AGORA amintește că votul cu privire la introducerea vectorului european în Constituție a eșuat. Asta pentru că inițiativa a fost susținută, în lectura a doua, doar prin votul a 54 de deputați, în condițiile în care era nevoie de votul a 67 de parlamentari.
De menționat că deputații Parlamentului European au adoptat anterior rezoluția care prevede suspendarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova, din cauza nerespectării precondițiilor politice stipulate în acordul dintre UE și Republica Moldova.