SONDAJ. Moldovenii mai mult vorbesc, dar mai puține fac. Cum se implică aceștia în rezolvarea problemelor comunității

SONDAJ. Moldovenii mai mult vorbesc, dar mai puține fac. Cum se implică aceștia în rezolvarea problemelor comunității

Fiecare a doua persoană din țara noastră discută despre problemele din localitatea ei, însă doar fiecare a treia se implică pentru soluționarea acesteia. Cel puțin, asta relevă un studiu realizat de IMAS, la solicitarea Institutului pentru Inițiative Rurale.

Datele sondajului arată că 85% din populație nu a participat deloc la vreo ședință a consiliilor locale din localitatea lor. Mai mult, majoritatea covârșitoare a populației (91%) nu a scris vreo plângere legată de o problemă din localitate, iar 79% au afirmat că nu au contactat în ultimele 12 luni nici un ales local, raional, deputat sau ministru.

Totodată, doar 7% din respondenți au contactat cel puțin o instituție media pentru a raporta o problemă din localitatea lor. În ceea ce privește rețelele sociale, în ultimul an, 91% din respondenți nu făcut nici o postare despre vreo problemă de la ei din comunitate.

Publicitate

Potrivit sondajului, 54% din respondenți discută cu semenii lor despre problemele din localitate, însă doar 34% spun că ajung să se implice în rezolvarea acestora.

Totodată, persoanele de vârstă medie, de 41-55 ani, demonstrează implicare civică mai înaltă (37%) prin comparație cu cei tineri, de 18-25 ani, (28%) care înregistrează cam aceeași participare ca și grupul persoanelor de peste 71 ani (25%).

La fel, un rol în acest sens îl joacă și educația, fiindcă nivelul mai înalt de studii este asociat cu un nivel mai înalt de implicare civică. Cel mai înalt grad de participare, 64%, s-a înregistrat la persoanele cu studii superioare.

Iar cei care nu lucrează sunt mult mai pasivi, mai arată datele sondajului. Explicațiile acestora sunt absența motivației, a oportunităților, lenea sau consumul exagerat de alcool sau poate chiar starea de sănătate.

Deși diferența nu este foarte mare, bărbații sunt cei care au înregistrat o tendință mai mare în privința implicării civice (37% dintre bărbați vs 31% dintre femei).

Într-un final, respondenții au fost rugați să spună ce anume i-ar face să se implice mai mult în rezolvarea problemelor localității în care trăiesc. Iată câteva răspunsuri care s-au repetat cel mai des: repararea drumurilor, timp disponibil, atitudinea primarului, starea de sănătate, comunicarea dintre oameni etc.

Sondajul a fost realizat la finele lunii iunie, pe un eșantion de 1508 de respondenți, marja de eroare fiind de 2,5%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal