Un prim episod a avut loc ieri, când după consumarea votului din plenul Parlamentului, Andrian Candu a ieșit în fața presei, enumerându-i pe cei 13 deputați din fracțiunile PL și PLDM.

Un alt episod a avut loc joi seara. În cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, democratul Sergiu Sîrbu a venit cu o serie de hârtii pe care era afișat chipul celor 13 parlamentari, deasupra cărora era scris „Trădătorii Europei”. Colajele le-a găsit pe internet, a afirmat deputatul.


Unul dintre colaje a apărut ieri la amiază pe o pagina de Facebook, însoțită de un hashtag.


Cum și-au motivat cei 13 boicotul

PLDM și PL, partide cu orientate pro-europeană, au boicotat votul, motivând că inițiativa este una populistă, în condițiile în care, pentru o integrare în Uniunea Europeană, guvernarea trebuie să se ocupe de implementarea Acordului de Asociere cu UE. Cele două partide au anunțat anterior votului că vor susține modificarea Constituției la pachet cu introducerea sintagmei de „limba română” în articolului 13 din Legea Supremă.

„Modificarea Constituției trebuie să fie un act de mare responsabilitate politică, și nu de trolling sau de șantaj politic. [...] Gândiți-vă la o comunicare serioasă cu instituțiile europene. Noi nu vom participa la acest vot atâta timp cât se va încălca Acordul de Asociere”, a declarat deputatul Vadim Pistrinciuc, înainte ca fracțiunile PLDM, PL și PCRM să părăsească ședința, absentând de la procedura de vot.

Vezi și: VIDEO. Partidul Liberal pune condiția: „Votăm proiectul democraților, dacă și ei îl votează pe al nostru”

Ce s-a întâmplat în Parlament

Joi, 18 octombrie, inițiativa democraților a suferit eșec în plenul Parlamentului. După ce a obținut o majoritate simplă de voturi în prima lectură, pentru cea de-a doua lectură era nevoie de votul a 67 de deputați, un număr suficient pentru ca proiectul de lege constituțională să treacă. În cele din urmă, tocmai 13 voturi au lipsit pentru ca Legea Supremă să fie completată cu mențiunea vectorului pro-european al statului.

Michalko: „Pentru noi contează Acordul de Asociere”

Într-un interviu pentru cotidianul.md, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că pentru Uniunea Europeană contează implementarea Acordului de Asociere.

„Pentru noi, în relațiile cu Republica Moldova, contează Acordul de Asociere, unde chiar în preambul, în a doua linie a preambulului, se scrie că aspirațiile europene și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt respectate. Este important ca valorile comune asupra cărora am convenit și în baza cărora este bazat Acordul de Asociere trebuie să fie respectate și trebuie să devină realitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Trebuie de făcut mult mai mult în respectarea statului de drept, a standardelor democratice, în justiție și corupție”, a spus Michalko.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!