Un eventual referendum privind introducerea noțiunii de integrare europeană în Constituție e un subiect care creează polemici. Deputatul PPEM, Valeriu Ghilețchi, a spus că este o inițiativă înțeleaptă, iar liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a declarat că această idee este periculoasă.

Ca și în cazul deputaților, opiniile cetățenilor sunt împărțite:

„Da, eu aș vota la acest referendum. Dacă în Constituție ar fi stipulată sintagma „integrarea europeană”, obiectivul integrării europene ar fi mai definit”.

„Eu susțin integrarea europeană, fără probleme. Cred că voi participa și la referendum, dar până atunci vom vedea care va fi situația. Dacă politica va fi tot așa cum este astăzi, nu se va schimba nimic. Astăzi spun una, dar fac cu totul alta”. 

„Să fi fost ceva mai ieșit din comun, aveam să particip. „Integrarea europeană”, două cuvinte în Constituție? Serios? Nu văd sensul”. 

„Da, numaidecât vom participa. Credem că părerea noastră e importantă, credem că votul nostru contează”. 

De menționat că introducerea sintagmei privind integrarea europeană în Constituție a fost supusă la vot în Parlament. Inițiativa a eșuat. Pentru aceasta au votat 54 de deputați, în condițiile în care era nevoie de votul a 67 de parlamentari. După acest rezultat, președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat convins de succes în cazul unui referendum. De altă părere sunt însă socialiștii, care au menționat că aceasta este o capcană a guvernării. La rândul său, liberal-democrații au afirmat că un astfel de referendum ar fi „periculos”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!