După două săptămâni în care oficialii saudiți au negat orice implicare în cazul dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi, în sfârșit, televiziunea de stat a regatului a recunoscut că jurnalistul a fost ucis în consulatul Arabiei Saudite de la Istnabul. 

Oficialii saudiți au ajuns la această concluzie în urma unei anchete inițiate în cazul dispariției lui Khashoggi. Potrivit televiziunii de stat, după acest caz, șeful adjunct al serviciilor de informații din Arabia Saudită și consilierul principal al prințului moștenitor Mohammad bin Salman au fost concediați.

Jurnalistul Jamal Khashoggi, un critic al autorităților de la Riad, a intrat în consulatul Arabiei Saudite pe 2 octombrie, pentru a-și perfecta actele de care avea nevoie pentru nunta sa. Potrivit unui oficial turc, Khashoggi a fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost ucis. Oficialul mai spune că pe înregistrare, pe care Khashoggi a pornit-o pe smartwatch, se aud țipetele disperate ale jurnalistului. După ce trupul său ar fi fost tranșat, o dubă neagră ar fi intrat în consulat pentru a lua rămășițele. 

Ieri, polițiștii turci au descins în clădirea consulatului. Investigațiile au fost extinse asupra unei păduri din apropiere unde se bănuiește că s-ar afla trupul dezmembrat al jurnalistului. 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că ceea ce i s-a întâmplat lui Khashoggi este „inacceptabil”, dar a precizat că Arabia Saudită este un „aliat important”.

Regatul saudit a devenit ținta unor critici acerbe în urma dispariției jurnalistului. Oficialii saudiți au fost rugați să dea explicații. Guvernele din Marea Britanie, Franța și Germania au solicitat o anchetă „credibilă” în cazul dispariției jurnalistului.