După ce va părăsi definitiv Uniunea Europeană, Marea Britanie va trebui să intre, ca stat independent, în grupul țărilor care sunt parte a Acordului OMC privind Achizițiile Publice. Acest acord permite țărilor semnatare să aibă acces la finanțarea proiectelor publice în valoare de 1,7 trilioane de dolari SUA. 

Pentru britanicii, partea proastă e că intrarea Regatului Unit în acest acord depinde de voința altor țări europene, scrie Bloomberg. Una dintre ele, Moldova, s-a alăturat grupului format din SUA, Israel, Noua Zelandă, Japonia, Coreea de Sud și Ucraina, care vor să blocheze participarea Marii Britanii în acest acord de achiziții publice. 

Potrivit sursei, motivul ar fi faptul că Corina Cojocaru, consilierul economic al Republicii Moldova la OMC, dar și ceilalți membrii echipei sale nu au putut să obțină, în 2017, viza care le-ar permite să intre pe teritoriul Marii Britanii

„Eu nu am putut obține viza cu pașaport diplomatic pentru a merge la Londra să negociem cu privire la achizițiile publice”, a spus Cojocaru. Oficiala a afirmat că vizita sa la Londra nu urma să fie în contextul negocierilor accesului Marii Britanii la Acordul OMG privind Achiţiile Publice. 

„Miercuri, după ce încercarea Marii Britanii de a se alătura Acordului a stagnat, ministrul britanic în domeniul migrației l-a contactat pe ambasadorul nostru la Londra. Eu sper că ei vor putea să găsească un compromis”, a spus Cojocaru.

UK Foreign and Commonwealth Office nu a comentat subiectul în cauză. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!