În articolul publicat pe site-ul Bloomberg se afirmă că Republica Moldova s-a alăturat țărilor care vor să blocheze aderarea Marii Britanii la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind achizițiile publice, după ce unui consilier de la Chișinău i-a fost refuzată viza de intrare în Regatul Unit

Astăzi MAEIE a venit cu o reacție la informațiile apărute. Potrivit Ministerului, Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea, încă din luna mai a anului curent, față de procedurile complicate de obținere a vizelor de călătorie în Regatul Unit cu care se confruntă cetățenii și agenții economici din țara noastră, „fapt care îi defavorizează în raport cu furnizorii din alte state”. 

În acest context, ministrul Tudor Ulianovschi a purtat ieri la Chișinău discuții cu oficialul de la Westminster, Martin Harris, abordând problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, inclusiv deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu, în procesul de obținere a vizelor pentru Marea Britanie.

„Ținem să evidențiem faptul că Republica Moldova a liberalizat regimul de vize pentru toți cetățenii britanici încă din ianuarie 2007”, afirmă MAEIE.

Potrivit sursei, problema restricțiilor cu care se confruntă moldovenii în obținerea vizelor reprezintă un subiect de discuții între reprezentanții ambelor guverne. 

Cu privire la informațiile Bloomberg, care a scris că Republica Moldova se opune intrării Marii Britanii în Acordul OMC privind achizițiile publice, MAEIE menționează că procesul de negociere cu autoritățile britanice continuă: „Delegatul de țară al Republicii Moldova pe lângă OMC a propus, împreună cu reprezentanții SUA și altor state, în cadrul reuniunii Comitetului privind Achizițiile Publice din 17 octombrie, de la Geneva, examinarea din nou a subiectului privind aderarea Marii Britanii la Acordul internațional de Achiziții Publice pe parcursul lunii noiembrie curent”.

În cele din urmă, MAEIE își exprimă încrederea că pe parcursul următoarelor săptămâni, diplomații ambelor state vor definitiva un plan de acțiuni privind desfășurarea consultărilor bilaterale, în vederea obținerii simplificării procesului de obținere a vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova și negocierea unui Acord de Liber Schimb reciproc avantajos după Brexit.