
Afaceri de succes în agricultură: Ce spun antreprenorii care au accesat finanțarea nerambursabilă din partea MAC-P
Agricultorii care au beneficiat de granturi în cadrul proiectului „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P) și-au prezentat produsele la expoziția FARMER, care a avut loc la Chișinău în perioada 17-20 octombrie. I-am întrebat cum au obținut finanțarea și în ce au investit mijloacele.
・
Andrei Josan este administratorul „Sipecofruct” din Călărași, o cooperativă cu o capacitate de producție de 542 de tone de fructe anual. Împreună cu alți patru producători agricoli, acesta a decis, în 2014, să-și ducă afacerea la un alt nivel, prin construcția unui depozit frigorific de mare tonaj, care ar permite păstrarea prunelor și merelor recoltate în condiții optime. Agricultorii au obținut un grant în valoare de 3,5 milioane de lei - jumătate din suma necesară pentru realizarea frigiderului - prin intermediului proiectului MAC-P.
„Acum avem frigider cu o capacitate de 700 de tone. A meritat, fără doar și poate. Acel care nu are frigidere, acum dă merele la 70 de bani kilogram, încă trebuie să roage oamenii să le cumpere. Noi le dăm de la 5 lei în sus. Așteptăm după Anul Nou să crească prețurile”, a spus administratorul.
Autor:
Acesta a povestit care au fost condițiile pentru accesarea finanțării: „să ai minim trei ani lucrați în agricultură, cu investiții în agricultură, cu teren propriu, plantații, să ai marfă, să ai dovada că ai activat și că vei activa în continuare”.
Experiența „Fruitmol Group”
Pe Ana Luca am întâlnit-o tot la expoziția FARMER, în fața unui stand cu prune uscate. Ea este una dintre cei șapte producători agricoli din satul Sireți, raionul Strășeni. Împreună aceștia au creat în 2015 cooperativa „Fruitmol Group” . Datorită finanțării obținute în cadrul proiectului MAC-P, agricultorii au construit o casă de ambalare și de procesare, dotată cu utilaj potrivit. Valoarea totală a investiției a ajuns la 17 milioane de lei.
„Avem utilaj pentru calibrare, sortare și ambalare, care ne permite să facem un produs curat, un produs ecologic. Exportăm în America, Italia, Belarus, Rusia, România și Azerbaidjan”, spune Ana Luca.
Autor:
Ca și în cazul lui Andrei Josan, aceasta susține că grantul obținut a acoperit 50% din investiția necesară pentru procurarea utilajelor, cu alte cuvinte, aproximativ 8,5 milioane de lei.
„Fructbioimpex”: 31 milioane de lei investite în infrastructura post-recoltă
Iurie Bivol vine din satul Costești, raionul Ialoveni și este directorul adjunct al cooperativei „Fructbioimpex”, din care mai fac parte șase producători. În prezent, agricultorii pot produce 638 de tone de prune și 575 de tone de struguri în fiecare an.
„În 2015 ne-am asociat. Lucrăm în comun, facem stropitul în comun, ne consultăm unul cu altul”, spune Bivol.
Acesta recunoaște că, dacă agricultorii n-ar fi accesat finanțarea MAC-P, construcția frigiderului nu ar fi fost posibilă.
„La noi e foarte multă viță-de-vie în satul Costești. Când vine toamna, oamenii nu au unde pune strugurii. Nu-s depozite destule. De aceea, am hotărât să mai construim frigidere, pentru a depozita poama, pentru o păstrare mai îndelungată. 31 de milioane de lei ne-a costat frigiderul”, mărturisește agricultorul care spune că acum poate să-și exporte producția în Polonia, România și Federația Rusă.
Autor:
Programul de granturi investiționale „Facilitarea accesului la piețele de desfacere” face parte din proiectul „Agricultură competitivă în Moldova” (MACP) și prevede asocierea agricultorilor din domeniul horticol şi susținerea acestora în efectuarea investițiilor în tehnologii destinate infrastructurii post-recoltă.
Mai nou, domeniul de aplicare al programului de granturi a fost extins, acesta fiind acum disponibil si pentru grupurile de producători din domeniul zootehnic, și anume cele care vor să investească în infrastructura de colectare și procesare a mierii de albine sau de colectare și procesare a laptelui.
În total, până în prezent, 34 grupuri de producatori, care au unit 190 de producători agricoli, au accesat finanțarea în cadrul programului.