„Luând în considerare că două treimi din cimitir sunt practic distruse, aici, în continuare, ar putea fi un centru cultural istoric evreiesc, un fel de Yad Vashem. Cimitirul care se poate de restabilit, îl restabilim, inclusiv capela, dar, în rest, aici mai poate fi un muzeu, un memorial. Și, atunci va fi un loc prin care vom comemora victimele Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști”, a spus Pavel Filip.


Totodată, pentru a oferi Guvernului capacitatea necesară pentru a dezvolta centrul cultural evreiesc, premierul a menționat că cimitirul trebuie mai întâi transferat din gestiunea Consiliului municipal Chișinău în subordinea Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării.

 De asemenea, Pavel Filip a accentuat că este necesară efectuarea unui studiu de fezabilitate:

„Trebuie profesioniști care știu cum să facem, să păstrăm toată istoria moștenită aici, vorbim despre conservarea datelor istorice. Trebuie de proiectat și eu cred că noi putem atrage comunitatea evreiască aici, pentru a face investiții, dacă vom avea un proiect clar”.


Inițiativa de reabilitare a Cimitirului Evreiesc se înscrie în contextul deciziei Guvernului privind înființarea la Chișinău a unui muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova.

Cimitirul evreiesc din Chișinău este un monument istoric cu o suprafață de peste 12 hectare și cu peste 40 de mii de morminte. În cimitir se găsesc morminte și monumente, care au aproximativ 300 de ani.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!