Părinții ar putea monitoriza online cu ce se alimentează copiii în școli și grădinițe. Guvernul își propune să implementeze un concept modern de organizare a meniurilor în instituțiile de înv

Părinții ar putea monitoriza online cu ce se alimentează copiii în școli și grădinițe. Guvernul își propune să implementeze un concept modern de organizare a meniurilor în instituțiile de înv

Guvernul intenționează să implementeze un model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale. În acest sens Executivul își propune să preia cele mai bune practici internaționale. Posibilitățile de reorganizare și îmbunătățire a alimentației copiilor și elevilor în școli și grădinițe au fost examinate la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania. Aceasta are o experiență de peste 15 ani în domeniu și asigură, în prezent, alimentația publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Potrivit informației prezentate, actualul sistem de alimentație în școli și grădinițe din țara noastră este depășit și se confruntă cu mai multe probleme. Între acestea - lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici.

În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale. Modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației.

Publicitate

De asemenea, este implementat un sistem informațional, care oferă părinților posibilitatea să monitorizeze online alimentarea copiilor. În funcție de mărimea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

În urma discuțiilor, prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul din raioanele țării.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal