„Personal, consider că nu avem o restricție să fie desfășurat referendumul în ziua alegerilor. Legea prevede restricții cu 60 de zile până la și 60 după alegerile generale și în ziua altui referendum republican. Legea nu prevede că nu putem exact în ziua altor alegeri să facem referendum. Probabil, s-ar impune o anumită clarificare tehnică în lege aici, dar asta ține de aspectul pur juridic”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, citat de IPN

Mai multe voci din opoziție nu sunt de acord cu abordarea democratului. Este cazul liberalului Lilian Carp, care consideră că un plebiscit nu poate avea loc în aceeași zi cu scrutinul parlamentar.

„Legea spune foarte clar că nu poate avea loc un referendum cu 60 de zile înainte de alegerile parlamentare și nici cu 60 de zile după alegerile parlamentare, sau, dacă are loc un alt referendum, iarăși trebuie să fie diferența de 60 de zile. În aceeași zi cu alegerile parlamentare nu poate avea loc referendum. Asta este buchia legii. Dar noi știm că, la noi, Curtea Constituțională, dacă jonglează bine, un referendum poate fi și în loc de alegeri, nu este o problemă”, a spus Lilian Carp la emisiunea „Politica” de la TV8. 

Tot în timpul emisiunii, socialistul Grigore Novac a făcut referire la un aviz al Curții Constituționale în care se menționează că referendumul poate fi organizat după cel puțin șase luni din momentul când este înaintată inițiativa corespunzătoare. 

Jurnalistul Eugeniu Durbală, de asemenea, susține că în ziua alegerilor nu poate avea loc un referendum. „Curtea Constituţională a decis în 2014 că referendumul nu poate fi comasat cu parlamentarele. Înalta Curte a mai spus atunci că această comasare este de natură să determine dificultăți în exercitarea dreptului de vot, dificultăţi care pot avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea exerciţiului acestui drept”, a spus Durbală, citat de Radio Europa Liberă

De menționat că inițiativa democraților privind introducerea vectorului european în Constituție nu a întrunit numărul necesar de voturi în Parlament: 54 de deputați au susținut inițiativa, în condițiile în care era nevoie de votul a 67 de parlamentari. După acest eșec, președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat convins de succes în cazul unui referendum. 

Posibilitatea desfășurării acestuia a devenit un subiect de discuții între deputați. Deputatul PPEM, Valeriu Ghilețchi, a spus că este o inițiativă înțeleaptă, iar liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a declarat că această idee este una periculoasă. Părerile cetățenilor de rând, intervievați de reporterul AGORA, sunt împărțite

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!