Conform investigației RISE Moldova, cumpărătorul e Querious Holdings LTD, o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan.

E o companie care prestează servicii de proprietar nominal, un holding din Gibraltar care se ocupă cu aceasta. Sunt companii create special pentru această tranzacție”, a spus analistul RISE Moldova, Ion Preașca, invitatul de ieri al emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit acestuia, prin intermediul acestei tranzacții, Vlad Plahotniuc ar urmări scopul obținerii unor lichidități, dar și obiectivul de a fi pregătit pentru o eventuală schimbare a puterii de stat în Republica Moldova.

„Eu cred că este o formă de a capitaliza, de a luaa niște active, de a obține niște bani, de a rezolva niște probleme prin asta. În privința GBC există un trecut cunoscut. Toți spuneau că GBC-ul e al lui. Acum, lumea nu mai poate spune că GBC e al lui. La fel era și cu Grădina Moldovei, un teren foarte mare, la fel e și cu imobilul de lângă Parlament, care are o așezare foarte bună și un trecut curios, pentru că a fost la două firme care aveau conexiuni cu familia Voronin. O altă versiune este soluția de a scoate capitalul peste hotare. Dacă, eventual, se schimbă puterea și se pornește o anchetă, acele proprietăți sunt asigurate”, a mai spus Preașca.

La rândul său, comentatorul politic Victor Ciobanu, analizează trei versiuni: pregătirea pentru schimbarea puterii, pregătirea pentru asumarea funcției de primul ministru și spălarea banilor. 

„E vorba de stadiul de monetizare la care a ajuns Plahotniuc, atunci când el se debarasează de activele din Republica Moldova. El deja monetizează tot. În cazul unor evenimente, el este pregatit, cu valizele. Dacă cineva îi spune „na vihod” (afară, n.r.), atunci el este gata”, a spus Ciobanu. 

„Din interiorul Partidului Democrat se zvonește că Plahotniuc ar merge până la capăt ca să câștige alegerile și că el se va înainta în calitate de premier. Atunci, totul arată frumos: el nu mai deține nici GBC, nici terenul”, a explicat analistul cea de-a doua versiune. 

În cele din urmă, Ciobanu a menționat posibilitatea spălării banilor, prin introducerea unor mijloace financiare, ascunse în offshore-uri, în circuitul oficial. 

De menționat că, recent, Grădina Moldovei, una dintre proprietățile preluate de la Finpar, a fost vândută unor companii controlate anterior de controversatul bancher Veaceslav Platon, condamnat în prima și a doua instanță la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!