Câți oameni au participat la mitingul PDM? Ce arată analiza celor de la iData

Câți oameni au participat la mitingul PDM? Ce arată analiza celor de la iData

Compania Date Inteligente a analizat materialele disponibile public: poze de la întruniri, video-uri, filmări cu drona, dar și dimensiunea PMAN și vine cu următoarea estimare independentă: la acțiune au participat circa 15-20 mii persoane.

Această afirmație este bazată pe următoarele observații:

 Suprafața PMAN este de circa 19.5 mii metri pătrați, inclusiv aleea din zona pietonală, unde se află Porțile Sfinte;

 Nu există nicio poză sau imagine video disponibilă, în care să se vadă clar că piața este plină cu oameni, în acest perimetru;

 Există anumite zone ale PMAN unde nu se află oameni, e vorba de zonele aferente străzilor Pușkin și Bănulescu Bodoni, dar și unele zone de unde nu se vede scena, fapt confirmat de imaginile video și foto;

 Chiar și în mulțime, pot fi identificate multe zone cu o densitate mică a oamenilor, chiar și unele zone de câțiva metri pătrați, fără persoane;

 Zona cea mai compactă a participanților la eveniment se afla direct între scenă și Porțile Sfinte, iar această zonă reprezintă mai puțin de o cincime din suprafața PMAN, în rest densitatea participanților fiind vizibil mai mică.

În concluzie, nu toată piața a fost acoperită de participanți și doar pe o suprafață mică din ea a existat o densitate ceva mai mare de persoane. Astfel, estimările realiste ar fi de 15-17 mii, maxim circa 20 de mii de persoane, care au participat la acest eveniment. Pentru comparație, tribunele stadionului Sheriff din Tiraspol au o capacitate de circa 14000 locuri, iar această arenă se umple foarte rar, chiar și la meciuri cu echipe puternice. Stadionul Zimbru din Chișinău are circa 10.000 locuri și de asemenea se umple rar.

Potrivit companiei Date Inteligente:

 Pentru Republica Moldova, un număr de 10.000 de participanți la orice tip de manifestare este deja foarte important și sunt puține situații de-a lungul unui an când în țara noastră se adună atâția oameni la un loc.

 În PMAN au fost într-adevăr foarte mulți oameni, n-au fost 100.000, dar numărul lor a impresionat, în special pentru că ei au fost vizibili și în marșurile de dinainte de adunare, dar și de după, când au creat coloane lungi de câțiva kilometri.

 PDM cu greu poate fi învinuit de manipulare în acest caz, deoarece toate partidele până acum au exagerat enorm numărul de participanți la acțiunile lor din PMAN. Primul caz de exagerare s-a înregistrat în timpul primelor Mari Adunări Naționale, când se declara că participaseră între 250 și 750 de mii persoane, ceea ce desigur nu-i posibil pentru un teritoriu relativ mic cum este PMAN.

Compania îndeamnă sursele mass-media să verifice în mod independent informațiile privind numărul de participanți la acțiuni în masă, iar pe organizatori să accepte ideea că și câteva mii de persoane reprezintă un număr mare de participanți la un miting, pentru Republica Moldova.

Pentru diversitate, autorii au făcut și un calcul prin metoda reducerii la absurd. „Deci, să presupunem că în PMAN au fost 100.000 de persoane pe 21 octombrie. Să zicem că 10.000 sunt localnici, restul au venit cu transportul organizat. Să presupunem că au venit cu microbuze și autobuze, respectiv 45.000 cu microbuzele și tot atâți cu autobuzele. Să presupunem că într-un microbuz sunt 16 locuri ocupate și într-un autobuz 40 de locuri. În realitate, desigur, s-ar putea ca nu toate locurile să fie ocupate. Ținând cont de lungimea microbuzelor și autobuzelor și de câte un metru distanță între ele, am obține o coloană impresionantă de 2800 microbuze și 1100 autobuze, cu o lungime totală de 40 de kilometri, cam cât e distanța de la Chișinău până la Orhei. Aceste unități de transport ar fi trebuit să ocupe tot centrul Chișinăului pentru a se parca compact”, se arată în expunerea iData.

Precizăm că, potrivit organizatorilor mitingului, la eveniment au participat 100.000 de persoane din toate regiunile republicii.

Iată cum arăta manifestația de sus, filmată cu drona:

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal