
Psihiatrul Mircea Blajin vine la Chișinău pentru a prezenta volumul „Culoarea frontierelor”
Mircea Blajin, șeful secției psihiatrie din cadrul spitalului Philippe Pinel din Amiens (Franța), vine la Chișinău pentru a prezenta volumul său „Culoarea frontierelor”. Lansarea volumului, urmată de o sesiune de autografe, va avea loc joi, 25 octombrie, la Librăria din Centru, bulevardul Ștefan cel Mare, nr.126. Alături de autor vor participa mai mulți reprezentanți de seamă ai comunității de psihiatrie din Moldova.
・
„Totuși, faptul de a-ți construi casă „ca-n povești” nu e o proprietate locală. Atunci când am prezentat grupului nostru psihanalitic aceste reflecții, Claude Nachin mi-a confirmat că în regiunea de nord a Franței, în bazinul uzinelor Peugeot, a observat un fenomen asemănător de întrecere în ridicarea caselor și a gospodăriei din jur pe la mijlocul secolului trecut”. Acestea sunt cuvintele rostite de Mircea Blajin, autorul eseului „Culoarea frontierelor”, care va fi lansat joi, 25 octombrie, la ora 18:15, în sala Librăriei din Centru de la Chișinău.
Eseul abordează un șir de subiecte importante pentru domeniul psihiatriei. Spre exemplu, vorbind despre nevroza obsesională, despre ritualurile de spălare repetată a mâinilor, a corpului, a obiectelor, autorul consideră că toate acestea sunt „reacții inconștiente, ca răspuns la sentimentul de culpabilitate rezultat din masturbarea infantilă”.
„Culoarea frontierelor”, un eseu de 144 de pagini, a apărut la Editura Cartier. Alături de autor, la evenimentul de lansare vor participa prof. universitar, psihiatrul Anatol Nacu, conf. universitar, psihiatrul Boris Dragan, prof. universitar Viorel Nacu și directorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, în calitate de moderator.
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe. În ziua lansării, volumul „Culoarea frontierelor” (Cartier) va putea fi procurat la un preț promoțional.

Despre autor
Mircea Blajin s-a născut în 1965 într-un sat de pe malul Prutului, la frontiera dintre RSS Moldovenească și România, în familia unei moașe și a unui zootehnician-șef. Copilăria și-a petrecut-o în sat, unde a urmat și primii opt ani de școală, după care a absolvit cu mențiune Școala Medie Moldovenească Nr. 2 din Lipcani. Apoi și-a continuat studiile la Institutul de Medicină din Chișinău, actuala Universitate de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. A obținut specialitatea de psihiatru-narcolog, pe care a exersat-o pe parcursul a opt ani ca specialist raional în orașul Edineț. După un stagiu aprofundat în psihiatrie la Universitatea „Jules Verne” din Amiens (Franța), în ianuarie 1998, Mircea Blajin și-a început activitatea ca intern la spitalul de psihiatrie din Péronne, în serviciul lui Luc Margat. În același an a început o psihanaliză personală la Paris cu François Villa, psihanalist la Association Psychanalytique de France. În următorii ani, a exersat în calitate de medic asociat și medic asistent. După obținerea echivalenței diplomelor și reușita concursului de Praticien Hospitalier, a activat timp de mai mulți ani în serviciul lui Christophe Chaperot din Abbeville. În momentul de față este șef de secție la spitalul „Philippe Pinel” din Amiens. E căsătorit, are doi copii.
Eseul „Culoarea frontierelor” apare în colecția „Rotonda”, coordonată de Em. Galaicu-Păun.
Culoarea frontierelor (eseu), de Mircea Blajin (Rotonda). Broșată, 144 pag. Preț: 19 RON/ 88 MDL
Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/
În Rotonda au mai apărut: Sebastian, de Gelu Diaconu; Adio, lucruri de Igor Guzun; Duși cu Titanicu de Valentin Guțu; Amintiri de pe planeta M. de Doru Ciocanu; Zece femei de Al.Cistelecan și Manierismul românesc de Lucia Țurcanu. În curând urmează apariția romanului Woldemar de Oleg Serebrian și a romanului „… sau fierul să-l ridici deasupra mării de griji” de Constantin Cheianu.
