„PDM a înțeles că pe partea dreaptă nu mai are ce căuta”

Socialiștii au spus că noul concept al PDM le aparține. „Ei au început să vorbească în rusă. Nu m-ar mira că vor schimba o retorică asemănătoare cu a socialiștilor. Ori vor începe să copieze tot ce fac socialiștii. Ei deja au început să facă acest lucru. Nu cred că ei au șanse să smulgă din electoratul socialiștilor, dar cred că s-au mutat mai mult pe centru, că pe stânga trebuie altă politică să promovezi. Este o acțiune disperată”, a declarat deputatul PSRM Grigore Novac.

„Noi de prin 2011 ne-am declarat pro-Moldova. PDM a înțeles că pe partea dreaptă nu mai are ce căuta, având în vedere că au mai apărut lideri politici precum Andrei Năstase, Maia Sandu, cu partidele lor, PUN-ul lui Șalaru, suplimentar la cei care erau – PLDM și PL. Ei încearcă să se agațe de ceva nou. Încrederea electoratului de dreapta în PDM este foarte mică”, a adăugat socialistul.

„Integrarea europeană pe care a promovat-o până acum PDM a dus la izolarea țării”

Iar liberal-democratul Grigore Cobac a spus că „cea de-a patra cale” anunțată de democrați este „o găselniță electorală”. „Cursul european despre care atât a vorbit PD-ul, asta și presupunea – că se lucrează pentru Moldova. Acea integrare europeană pe care o promovăm asta și înseamnă – că noi vrem să creăm aici, acasă, o societate democratică, o economie concurențială, care să rezolve problemele cetățenilor. Cu părere de rău, ei înțeleg altfel această integrare europeană și au atâtea derapaje, atâtea acțiuni care nu presupun integrare europeană, că deja în prag de campanie electorală vin să zăpăcească alegătorul și să-l convingă să-i voteze”, a explicat acesta.

„Integrarea europeană” pe care a promovat-o până acum Partidul Democrat a dus la izolarea țării. Asta are consecințe inclusiv financiare pentru RM. Până a ajunge să avem o economie competitivă, care ar putea să asigure toate proiectele noastre sociale cu venituri, până atunci nouă imperial ne trebuie să avem susținerea de la partenerii noștri de dezvoltare. Această miză că „ne vom descurca singuri” este absolut falsă. Veniturile sunt în scădere, inclusiv de la vamă”, a mai menționat deputatul PLDM.

„Integrarea europeană – o suprasarcină pentru PDM”

Iar vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a spus că „există o discrepanță între ceea ce spun democrații și ceea ce fac în realitate”. „Orice declarație, inclusiv cea pe care și-au asumat-o până acum – de integrare europeană, nu a fost acoperită cu acțiuni consistente în acest sens. Asumarea democratică a așa-zisei politici pentru Moldova a Partidului Democrat reprezintă abandonarea angajamentelor de integrare europeană, pentru că s-au dovedit a fi o suprasarcină pentru partidul de guvernământ și pentru liderii acestuia, care nu au putut să guverneze RM după regulile democrației autentice, care au la bază respectarea drepturilor omului, separarea puterilor în stat, libertatea de exprimare, libertatea presei”, a declarat Valeriu Munteanu.

„Schimbarea politicii de partid s-a făcut cu proiecție electorală și post-electorală, în vederea pregătirii premiselor necesare pentru o coaliție cu Partidului Socialiștilor al lui Igor Dodon și Vladimir Putin, în vederea federalizării RM în baza acordului pregătit acum 15 ani de Federația Rusă”, a adăugat liberalul.

„Noi vorbim despre fapte concrete”

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a spus că PDM a promovat viziunea „pro-Moldova” din momentul înființării partidului. „Partidul Socialiștilor pe atunci nu avea niciun concept. Nu vreau să spun cine vine primul cu acest concept, doar am adus un exemplu. Nu am preluat acest concept de la PSRM”, a spus acesta.

PDM neagă că noua cale de guvernare înseamnă o izolare. „Conceptul nu vine împotriva cuiva, nu vine să spună că PDM nu a lucrat până acum pentru cetățenii RM. Conceput în cauză presupune ca fiecare partid politic să vină în fața alegătorului cu fapte concrete și cu niște rezultate palpabile. Nu am spus că schimbăm vectorul de orientare a RM, fiindcă sunt angajamente la nivel internațional, mă refer în special la Acordul de Asociere. Noi vorbim despre fapte concrete aici, în Republica Moldova, ca să fie implementate bunele practici luate de la Uniunea Europeană. Partidul care este la guvernare nu poate veni cu declarații irealizabile pentru viitor. Asta este pro-Moldova pentru noi”, a menționat Vitalie Gamurari.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!