Jurnaliștii de la CNN au obținut filmarea anchetatorilor turci. În imagini, un bărbat iese din consulat îmbrăcat în hainele lui Jamal Khashoggi, pe ușa din spate a clădirii. Bărbatul pare să fie deghizat astfel încât să semene cu jurnalistul saudit asasinat și poartă ochelari și o barbă falsă. Același bărbat este filmat, câteva ore mai târziu, în preajma Moscheei Albastre. Un oficial turc a declarat că bărbatul din imagini ar fi Mustafa al-Madani, unul dintre cei 15 membri ai echipei trimise să îl asasineze pe jurnalistul saudit.După 18 zile în care a negat orice implicare în cazul dispariției lui Jamal Khashoggi, Arabia Saudită a recunoscut că acesta nu mai este în viață, dar a afirmat că jurnalistul a murit accidental, în timpul unei altercații.

Filmarea publicată pare să indice însă că autoritățile saudite ar fi încercat să creeze o diversiune. Madani, în vârstă de 57 de ani, este aproximativ de aceeași înălțime și vârstă cu Khashoggi și are o constituție asemănătoare.

Un oficial turc a declarat pentru CNN că acesta ar fi fost trimis la Istanbul pentru a fi sosia jurnalistului.

„Nu ai nevoie de o sosie pentru o interogare. Opiniile noastre nu s-au schimbat din 6 octombrie până acum. Aceasta a fost o crimă cu premeditare, iar cadavrul a fost scos din consulat”, a spus acesta.

Madani este cu 10 ani mai în vârstă decât ceilalți membri ai echipei. El a ieșit pe ușa din spate a consulatului, împreună cu un presupus complice. El pare să fie îmbrăcat în hainele pe care le purta Jamal Khashoggi când a intrat în clădire pentru a obține niște acte necesare căsătoriei.

Patru ore mai devreme, Madani este surprins pe camerele de supraveghere intrând în consulat pe ușa principală, împreună cu un complice. Salah al-Tubaiqi, șeful medicinei legale din Arabia Saudită, a intrat în consulat în aceeași zi, iar o înregistrare audio ar demonstra că acesta l-a injectat pe jurnalist cu o substanță, apoi l-a tranșat chiar într-un birou din consulat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!