Cercetătorii au simulat o coliziune dintre o dronă obişnuită şi o aripă a unui avion Mooney M20, aşa cum s-ar putea întâmpla în zbor. În timp ce mulţi spun că dronele sunt prea mici şi prea fragile pentru a realiza daune care ar putea pune în pericol aparatul de zbor, filmarea celor de la Universitatea Dayton ne prezintă ceva mult mai aproape de realitate.


La impact, drona efectiv face o gaură în aripa avionului, fiind apoi complet „înghiţită” de aceasta. Într-un zbor normal, forţele aplicate aripii ar putea mări această „gaură”, lucru care ar putea duce la mărirea ei sau chiar ruperea completă a aripii. Efectele unui impact ar putea duce la prăbuşirea avionului. Desigur, avem de a face cu un aparat de zbor mic şi uşor, Mooney M20 fiind un model mic, cu elice, însă există posibilitatea ca şi un avion de linie să fie afectat în cazul unui astfel de impact.

Drona folosită în testul de faţă este un model DJI Phantom 2, comun printre cei pasionaţi de drone, fiind un model mai vechi, destul de ieftin pe piaţa second hand. Aceasta cântăreşte un kilogram şi poate face astfel de daune la impactul cu un avion la viteză de 383 km/h, care este apropiată de viteza cu care un avion de linie decolează în mod normal.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!